Фермери затвориха границата между Белгия и Нидерландия, започват протести и в Полша

България отблизо

Холандски и белгийски фермери палят барикада, докато блокират граничния пункт Арендонк. Снимка: Роб Енгелаар/ЕПА

Въпреки че френските фермери се оттеглиха от блокадите, след като правителството обеща в четвъртък да удовлетвори голяма част от исканията им, протестите на земеделците в Европа не са приключили.

Фермери са блокирали няколко гранични пункта между Белгия и Нидерландия, съобщават белгийските и нидерландските центрове за контрол на трафика в петък. Те настояват властите да им предложат допълнителна помощ заради нарасналите разходи за производство, конкурентния внос и бюрокрацията, произтичаща от европейските регламенти.

Граничният пункт в посока Антверпен, вторият по големина град в Белгия и дом на второто по големина пристанище в Европа, е един от блокираните пунктове според публикация в социалната медийна платформа X.

Местните медии съобщават, че протестите са започнали късно в четвъртък от белгийска страна, като нидерландски фермери са препречили границата по-късно.

Нидерландските власти посъветваха гражданите да не пътуват до Белгия в петък, ако е възможно.

 

 

В Западна Белгия фермерите не пускат камиони да влизат или излизат от пристанището Зеебрюге, част от пристанището на Антверпен-Брюж, от няколко дни, като фламандският телевизионен оператор VRT съобщава, че почти 2000 камиона са блокирани.

Говорител на пристанището в Зеебрюге каза в сряда, че доковете ще се препълнят с контейнери, ако протестите продължат през цялата седмица.

 

 

Фермерите на други места в Европа са недоволни, като протестите продължават в Германия, Полша, Гърция, Португалия и Румъния.

Гърция ще компенсира за енергията

Междувременно правителството в Гърция ще удължи специалната данъчна декларация за селскостопански дизел с една година, за да подкрепи протестиращите фермери, които настояват за по-ниски разходи за енергия и бързи компенсации за реколтата и добитъка, загубени при разрушителните наводнения.

„Нещата ще се подобрят за нашите фермери… Решаването на техните проблеми е в основата на приоритетите на нашето правителство“, увери премиерът.

 

 

Земеделците блокираха с техника пътища в Централна и в Северна Гърция и заплашват да разширят протестите, освен ако правителството не им помогне да се справят с по-високите цени на енергията и засилващия се ефект от климатичните промени.

Мицотакис, който се срещна с протестиращи тази седмица, каза, че най-голямата енергийна компания в Гърция – РРС, ще предложи допълнителни 10% отстъпка за електричество за фермерите от май до септември.

Правителството също обеща, че просрочените сметки за ток и вода на фермерите ще бъдат уредени.

Полските фермери се връщат на барикадите

Профсъюзът на полските фермери „Солидарност“ обяви, че планира обща стачка, която ще започне следващия петък с блокада на граничните пунктове между Полша и Украйна.

„Търпението ни се изчерпа. Позицията на Брюксел в последния ден на януари 2024 г. е неприемлива за цялата ни селскостопанска общност“, се казва в изявление на профсъюза.

 

 

Европейската комисия предложи удължаване с още една година на безмитния внос на украинска селскостопанска продукция в ЕС като знак на солидарност с воюващ Киев, който не може да изнася по обичайния си канал – през Черно море, след като Русия се изтегли от сделката с ООН за зърнен коридор през лятото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *