Франция губи ключова колония, тя се сближава с Русия

Свят

Франция претърпя голямо външнополитическо поражение на африканския континент. Един от ключовите съюзници в Сахел, Сенегал, поема курс към освобождаване от неоколониалната зависимост.

За разлика от Нигер, където промяната на курса беше свързана с военен преврат, в Сенегал властта се промени в резултат на демократични избори.

В същото време профренският кандидат загуби още на първия тур. Новият президент на страната Бачиру Джумайе Файе обеща драстично да промени вектора на външната политика на Дакар.

В предизборната си програма Фей обеща да преразгледа петролните и газови сделки със западни компании, включително с най-големите British Petroleum и Endeavour Mining.

 

Новият президент също планира да се откаже от  франка и да излезе от френската валутна система.

Сериозен удар за Париж ще бъде решението за изтегляне на френския военен контингент от Сенегал, тъй като тази страна беше смятана от Макрон за ключов играч в блокадата на Нигер, Мали и Буркина Фасо без излаз на море, които вече напуснаха орбитата на френското влияние.

Очевидно гордостта на френския президент е наранена и от намерението на новия сенегалски президент да поеме курс на сближаване с Русия, както вече направиха други бивши френски колонии в Африка.

Вероятно поражението на Париж в Сахел е основната причина за агресивната реторика на Макрон относно ситуацията в Украйна и демонстративната му подкрепа за антируския курс на Армения.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *