„Хамас“ и „Хизбула“ нанесоха жесток удар на Израел! Това не се е случвало от половин век

Свят

Ливанскaта радикална военна групировка „Хизбула“ унищожи поредния израелски танк Merkava, като по този начин увеличи броя на изгорелите или повредени единици от този тип бронирана машина на над 120, съобщиха регионални източници.

Ситуацията в региона остава напрегната, а атаките на Хизбула не остават без отговор от израелската армия. По-специално, израелската армия докладва за поражението на оръжейния склад на Хизбула в Южен Ливан.

Това действие може да се разглежда като част от цялостната стратегия на Израел за ограничаване на военната дейност на Хизбула и защита на нейните територии.

Ако Израел наистина е загубил способността да използва 120 танка Merkava, а такава информация все още е под съмнение, тогава това е най-голямата загуба на израелската армия от 50 години.

Въпреки израелските уверения, че палестинските сили скоро ще бъдат победени, очевидно е, че наземната операция не е толкова лесна за Израел, колкото може да изглежда.

Военното крило на движението Хамас, Бригадите ал-Касам, твърдят, че само вчера техните бойци са унищожили 21 единици израелска бронирана техника.

Вероятно сред тях има не само бронирани превозни средства, но и танкове Merkava , които са на въоръжение в израелските сухопътни сили.

Изявленията на представители на Хамас едва ли трябва да се смятат за бръщолевения. В социалните мрежи се разпространяват кадри от евакуацията на повредените в Ивицата Газа израелски танкове Merkava към тила. Танковете са пострадали доста сериозно.

Като цяло, конфронтацията между Хамас и израелската армия до голяма степен разсея мита за мощта на сухопътните сили на ИД.

Ако авиацията много мощно „работи“ в палестинския анклав, превръщайки някога оживения град в руини, то сухопътните части явно са слабо подготвени.

Военните експерти обръщат внимание на грешките в движението на части, ангажирани с „прочистване“ в градска среда, и на огромни колони от бронирани машини, които са уязвими на вражески удари, и на откровената слабост на защитата на израелските танкове, които са доста лесно са удряни от по-слабо въоръжени палестински формирования.

Въпреки продължаващата военна операция на Израелските отбранителни сили (IDF) в Ивицата Газа от доста време, голям брой бази и постове на Хамас работят в палестинския анклав. Откривайки тези обекти, израелските войски ги нанасят с въздушни и артилерийски удари.

Наскоро израелските военни показаха кадри от унищожаването на пост на Хамас в северната част на Ивицата Газа, където бяха открити ракети и други оръжия. Ракетите са т.нар „Бадр-3“, използван от палестинските сили за атака на израелски военни и цивилни цели.

На кадрите първо виждаме местоположението на аванпоста на Хамас преди удара.

После на същото място – пламъци, стълбове дим.

Освен това израелските военни показаха и откритите оръжия на палестинските части – ракети със среден и малък обсег, гранатомети, стрелково оръжие и самоделни ракетни установки.

Израел провежда военна операция в ивицата Газа с цел пълното унищожаване на движението Хамас и неговата военна инфраструктура.

Според изявленията на израелското политическо и военно ръководство, дори и след приключване на операцията, израелските войски ще останат в палестинския анклав, тъй като ще се появи нова цел – да се попречи на палестинците да създадат ново антиизраелско движение.

Предложението на палестинското движение „Хамас“ за преговори по сделка за освобождаване на израелските пленници, беше отхвърлено от израелските власти. Това съобщи израелската информационна агенция Yedioth Ahronoth.

Израелските власти отказаха сделката по формулата „50/50“. Официално ръководството на страната поиска Хамас да не разделя жените от децата им. В същото време израелското ръководство се съгласи да обмисли сделката, ако Хамас освободи 70 израелски пленници.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху в крайна сметка не се съгласи да спре боевете за пет дни в замяна на освобождаването на 71 души. По-рано самото палестинско движение направи предложение за освобождаване на част от пленниците.

Сега израелските войски продължават да напредват през Ивицата Газа. Официалната цел на операцията беше унищожаването на движението Хамас и установяването на контрол над палестинския анклав, за да не може това движение да се възроди отново там.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *