Христо Иванов обяви седял ли е в скута на Пеевски и призна: Ние сме древна професия, не са нужни избори

България отблизо

„Проблемът е, че ДПС иска да бъде скрит партньор на ГЕРБ в това разпределение и че не иска да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за това как ще се разпредели цялата тази власт. Ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и се превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам. Да, темата е за регулаторите. Да, темата е как ще бъде избран следващият главен прокурор, темата е как ще бъде избран, за да не бъде като Гешев и Цацаров, избрани по времето на доминацията на ГЕРБ и ДПС. Ако по мое време бяха избрани такива, аз бих си мълчал, особено на фона на Нотариуса“, каза съпредседателят на ДБ. Преди това Пеевски обяви пред медиите, че е отказал на Христо Иванов „делкането“, а Иванов и олигарсите зад него искат да превземат прокуратурата.

Лидерът на „Да, България“ отхвърли обвинението на Делян Пеевски, че иска да направи главен прокурор Андрей Янкулов, юридически експерт на Антикорупционния фонд. Иванов призова да се успокоят страстите и да продължат преговорите, като акцентира, че те ще се провеждат само с ГЕРБ. Лидерът на ДБ не смята, че изборите са изход.

Той коментира, че с изказването си Пеевски е заличил целия имиджов капитал на ДПС, натрупан във вътрешен и международен план с подкрепата им за промените в Конституцията. Според него лидерът на ПГ на ДПС разкрил каква е целта на партията му – да участва с ГЕРБ при разпределянето на регулаторите.

 

 

„Изведнъж г-н Пеевски се самовзривява с поредната фойерверка от безвкусни пошлости.И ако не му е ясно къде е проблемът, той го направи съвършено ясно. Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ в това разпределение и че не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете формации, които носят отговорност за управлението“, коментира Иванов в кулоарите на НС.

 

 

ДПС имат обективен интерес да се опитат да си променят позиционирането у нас и зад граница, смята Иванов, но „Пеевски е на път да изгори целия тоя капитал с поредното си изхвърляне“.

„Цялото усилие на ДПС да изглежда като потенциален партньор, го изгаря за минути, именно затова призовавам към хладнокръвие. А когато той участва не е делкане?“, констатира той по адрес на Пеевски.

„Никога не сме ги използвали, нито те нас, както през цялото време се интригантства. Свършили сме работа. Искаме да преговаряме с ГЕРБ-СДС. Ние затова изложихме своята преговорна позиция пред медиите, очакваме разговора, малко да минат емоциите“, каза Иванов.

 

 

„Продължаваме да вярваме, че пътят е към преговори, а не избори и изборна кампания“, подчерта той. 

И добави: Надявам се да успокоим страстите и да се върнем към разговора за това как да продължим реформите отговорно“, като подчерта, че очаква това от ГЕРБ-СДС, на които е предложен меморандумът.

„Няма да коментирам твърденията на г-н Пеевски и да влизам в разкази за някакви срещи. Когато се вадят компромати и сам себе си превръщат в компромат, това е по-древна от нашата професия и аз не я упражнявам„,каза той по повод думите на Пеевски, че е пил мазни, турски кафета и е седял в скута му, за да предлага „делкането“ на държавата и да си гарантира, че Андрей Янкулов ще бъде следващият главен прокурор.

 

 

Иванов отрече изобщо да е обсъждал кандидатурата на Андрей Янкулов с Пеевски.

 

 

Г-н Янкулов не ми е роднина. Изобщо не съм коментирал такива теми. Това ще бъде решение на бъдещия Висш прокурорски съвет. Но ако бъдещият висш прокурорски съвет избере някой с профила на г-н Янкулов, мисля, че ще е много добре за България. Ако беше избран такъв, нямаше да има „Осемте джуджета“, а разследвания. С това Пеевски ни прави услуга“, коментира Христо Иванов.

В същото време призна: „Да, темата е за регулаторите. Да, темата е как ще бъде избран следващият главен прокурор, темата е как ще бъде избран, за да не бъде като Гешев и Цацаров, избрани по времето на доминацията на ГЕРБ и ДПС. Ако по мое време бяха избрани такива, аз бих си мълчал, особено на фона на Нотариуса“, заяви лидерът на ДБ.

Очакваме разговора, малко да минат емоциите„, отново не затвори вратата той към продължаване на сглобката.

По повод заявлението на вицепремиера Мария Габриел за отказа й да подпише този меморандум, лидерът на „Да, България коментира, „че не заслужава г-жа Габриел да бъде изтиквана напред“, защото, по думите му, е ясно, че разговорът е с Бойко Борисов.

 

 

„Надявам се да се успокоят страстите и да започнем разговор по това, което сме предложили. То не е ново, включително пред медиите е обсъждано. Искаме да разговаряме с аргументи и ако нещо не им харесва, да кажат кое е то“, повтори той за очакването на ПП-ДБ да продължат съвместното управление.

В реакцията си на обвиненията за делбата на държавата и регулаторите, Христо Иванов цитира бившата депутатка Десислава Атанасова, сега конституционен съдия – че две трети от регулаторите са за ГЕРБ и ДПС.

„Тогава беше готов г-н Пеевски да участва при тази оферта. Хайде да седнем да разговаряме“, призова отново към разбирателство той.

И коментира, че и след едни предсрочни избори „две в едно“ с европейските, картината в парламента няма да е променена.

„Дори да отидем на избори, пак ще трябва да вземем тези решения и ще започнем от тези текстове. По-добре сега“, каза той, като подчерта, че няма с кого друг да се получи управленска коалиция. „А с кой? С „Възраждане“ ли?“, реагира Иванов.

Помолен за коментар относно натиска над министъра на електронното управление от страна на Кирил Петков и Божидар Божанов, лидерът на ДБ каза, че това е предмет на разследване от прокуратурата, като се надява тя да си свърши работата. И намекна, че планът е Александър Йоловски да не остане в правителството след ротацията.

„Дали ще остане в кабинета Йоловски, ще се съди по неговите резултати. Такива не ми е известно да има“, отсече Иванов. И настоя, че трябва да продължи работата по кадровите въпроси в кабинета, защото времето до ротацията напредва.

„Това да не бъде гласувана оставката на Николай Денков, е абсурден конституционен сценарий“, категоричен е Христо Иванов.

 

Източници: dnes.dir.bg, novini.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *