Цацаров хвърли бомба: Аз този списък за корумпираните лица го получих още преди три години! Ама не можахме да намерим доказателства, че крадат!

България отблизо
Няма списък със 77, 78 или 80 имена. Има две справки, които съдържат информация за общо 38 лица, заемащи висши публични длъжности. Ако има друг списък, той не е бил изпращан до мен, докато съм бил главен прокурор. Това заяви пред 24 часа председателят на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров.

Той допълва: „И освен това нито списъците, нито проверките по тях са възлагани на МВР. Следователно вместо загадъчното “знам, ама няма да кажа” е по-добре на моменти да се замълчи. Който твърди, че аз или колегите ми сме прикрили имена с определена цел, просто лъже“.

 

“На 13 май 2019 г. отправих писмо до председателя на ДАНС, с което изисках цялата налична информация в агенцията, касаеща лица, заемащи висши публични длъжности, и свързаните с тях лица – за притежавани от тях банкови сметки, недвижими имоти, друго имущество на значителна стойност, участие в търговски дружества и инвестиции в чужбина, вкл. офшорни компании, които не са декларирани по съответния законов ред. В това нямаше нищо тайно – пресцентърът на прокуратурата обяви писмото”, посочи той.

„Въпросните справки не съдържат доказателства, те съдържат само оперативни данни, чийто източник дори не е посочен.

 

Спомням си, че още на начален етап на проверката се оказа, че там фигурират имена на хора, които например имат декларирани сметки в чужбина и преводи в тях със съвсем легален източник. Мисля, че имаше лице, чийто имот е закупен от съпруга му, чужд гражданин, и е деклариран по надлежния ред. Целта на проверката, възлагана от прокуратурата на НАП, на КПКОНПИ и свързана с изискване на документи от БНБ и т. н., е да събере доказателства, че някой притежава имот или сметка, които не са декларирани и това имущество няма законов източник.

 

Една немалка част от информацията, получена по линия на международния обмен в тази насока, е с изричното условие, че не може да се ползва за нуждите на съдебни производства Проблемът не е просто да обявим списъка, а да се съберат доказателства, годни за съд, че информацията в него е вярна. Повтарям отново – тези две справки съдържат само оперативна информация“, допълни Цацаров.

Tagged

2 thoughts on “Цацаров хвърли бомба: Аз този списък за корумпираните лица го получих още преди три години! Ама не можахме да намерим доказателства, че крадат!

  1. Абе, Цацка, как вие от пРИКРИВАратурата бихте могли да намерите доказателства, че крадат, когато те бяха хората на |Боко, с които той си правеше далаверите??!! Нали му ходеше на крака всяка сряда и го зовеше Шефе! Чудя ти се на ума – наистина ли мислиш хората, които не са прокурори, т.е. проКУРВАрори за толкова тъпи, че не виждаха какъв слуга беше доскоро на банкянския хайдук през целия си мандати какъв си и сега?!

  2. НЕ Е ВЪЗМОЖНО…… КРАДЕЦА ДА, ВИКА „ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА“ !!! МНОГО, МНОГО ДЪЛГО УПРАВЛЯВАХА И МНОГО СЛЕДИ СА „ЗАМЕТЕНИ“ ……МНОГО ЩЕ Е ТРУДНО ….С МАФИЯТА НЕ МОЖЕШ ДА СЕ БОРИШ …ЛЕСНО !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *