ЦИК смутено и с половин уста: Бойко Борисов не нарушава закона!

България отблизо

След тричасови ожесточени дебати ЦИК не можа да вземе решение дали Бойко Борисов нарушава закона като съвместява в момента две длъжности. Едновременно е министър-председател и председател на предизборен щаб на партиите, подкрепящи коалицията ГЕРБ-СДС за европейските избори.

В чл. 19, ал.7, т.5 на Закона за администрацията е записано, че министър-председателят, министри и зам.-министри не може да бъдат ръководители на предизборен щаб на партия, коалиция от партии или инициативен комитет.

Преди една седмица обаче от сайта на ГЕРБ стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е станал и председател на предизборния щаб на коалицията ГЕРБ-СДС.

На 7 май БСП сигнализира ЦИК, че министър-председателят извършва предизборна агитация, като раздава пари и ползва публичен държавен ресурс за обиколките си из страната, извършвайки дейност, която има отношение към изборния процес.

Тогава ЦИК не взе отнощение по жалбата на социалистите, защото не членовете й можаха да съберат гласове за решение по същество. Така жалбата на БСП остана без последствия и по тази причина не може да бъде обжалвана.

Днес предизборният щаб на БСП внесе нова жалба.

„Видно е от публичните изяви на премиера Бойко Методиев Борисов в последните дни и седмици,  както дори той самият призна в интервю по БТВ в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице” на 8 май 2019 г., че ползва публичен държавен административен ресурс – автомобили, гориво за тях, хеликоптери, охрана от НСО, шофьори. Всички тези публични предизборни мероприятия на Бойко Борисов бяха широко отразени от всички национални медии, доказателства, за които Ви предоставихме на разположение в подадена от „БСП за България” предходна жалба на 7 май 2019 г. Гореописаните разходи са средства от държавния бюджет, които министър-председателят ползва безплатно в кампанията на ПП „ГЕРБ” и финансира незаконосъобразно, в качеството си на председател на Предизборен щаб, предизборната кампания на собствената си партия чрез парите, събрани в държавната хазна от данъците на всички граждани на Република България“, написа председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски до ЦИК.

Той настоява ЦИК да потърси административно-наказателна отговорност от Борисов за нарушение на Закона за администрацията и посочва, че глобата за всяко нарушение поотделно е от 3000 до 15 000 лева.

БСП настоява още ЦИК да принуди Борисов да излезе в служебен отпуск по време на кампанията или да се оттегли от едната от двете длъжности.

Тази втора жалба на БСП бе предмет на тричасови пререкания днес в ЦИК, по време на които членовете спореха дали премиерът е нарушил закона. Накрая с 13:7 гласа, ЦИК прие, че няма нарушение, но за да бъде решението им валидно гласовете трябва да са 14.  ГЕРБ не успяха да съберат мнозинство, тъй като от десницата подкрепиха БСП. От което  излиза, че щом ЦИК не може да вземе решение, че няма нарушение на закона, значи има нарушение и то е факт.

В този объркана ситуация, в която са попаднали членовете на ЦИК, те трябва категорично да се произнесът –  Борисов нарушил ли е закона или не.

Ако не могат да вземат това решение, ЦИК трябва да изпрати казуса за решение по компетентност.

Тук вариантите са два:

– пращат казуса в Комисията по Антикорупция, която е висшият орган, който се занимава с несъвместимост на постовете на висшата държавна администрация,

– или пращат казуса на Върховната административна прокуратура, която трябва да прецени дали министър-председателят е нарушил Закона за администрацията.

В следващите дни задълбочаването на този казус или липсата на законовото му решение може да хвърли сянка върху предизборната кампания.

БСП ще продължават да твърдят,  че Борисов ползва държавен ресурс за предизборната кампания, дори той да не ходи никъде и да си стои само в кабинета, заради факта, че е станал председател на предизборен щаб. Дори и  ЦИК да не открие нарушение в публичните изяви на премиера, Законът за администрацията е категоричен – премиерът не може да бъде  по никакъв в начин да участва в действия, които могат да се разглеждат и като предизборна агитация./epicenter.bg/

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *