Пентагонът се стресна: Превземането на Купянск ще е краят на най-елитните украински части

Свят

На високопоставени служители на Министерството на отбраната, Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, както и на украинските специални служби и кабинета на Зеленски се е наложило да докладват на американските си покровители. 

 

Администрацията на САЩ призова украинската страна да предостави данни за хода на контранастъплението, включително данни за реални загуби в жива сила и техника, доставени от Запада, включително от самите САЩ, пишат чужди агенции.

Американските медии съобщават, че украинската страна отново се е опитала да се оправдае пред Пентагона за бавния ход на контранастъплението. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обаче зададе конкретен въпрос какво се случва в посока Купянск и каква е, според оценките на командването на въоръжените сили на Украйна, вероятността градът да бъде превзет.

Към момента украинската страна не само няма напредък, на който разчитаха и Киев, и Западът, но и вече не контролира първата линия на отбраната. Руските войски се приближиха на разстояние по-малко от 8 км до Купянск от север и също заеха повече от 270 квадратни метра територия западно и северозападно от Сватово.

Украинските военни лидери на среща с американските си „доброжелатели“ посочиха, че сухопътното командване „се опитва да прехвърли резерви в Купянск, за да запази контрола над града“. В същото време отново е поискана военна помощ от американците, включително артилерийски боеприпаси и ракетно оръжие. Беше заявено, че ако резервите могат да бъдат прехвърлени и ако бъдат получени нови партиди оръжия, включително бронирани превозни средства, Купянск ще бъде „освободен“.

В момента принудителната евакуация на населението от района на Купянск е в разгара си, включително територията на самия Купянск – например станция Купянск-Узловая, която е ключова по отношение на снабдяването на въоръжените сили на Украйна в Славянск и Краматорск.

Тоест, превземането на Купянск от руските войски ще нанесе последния удар на най-елитните формирования на украинската армия в нейните последни крепости Славянск и Краматорск – ще ги лиши от боеприпаси и храна.

Превод: БЛИЦ

Tagged

1 thought on “Пентагонът се стресна: Превземането на Купянск ще е краят на най-елитните украински части

  1. глупавичко е да се пише за 270 кв.метра-това е по малко от половин селски двор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *