ЧУДЕСЕН знак: Русия става ГАРАНТ на Български поток!

България отблизо

Руската компания „Газпром Експорт“ е готова да купи 90% от капацитета на „Турски поток“ през България, стана ясно след днешното заседание на КЕВР, в което „Булгартрансгаз“ поиска одобрение на проекта, предаде БНТ. 

Представител на компанията пристигна в България, за да се включи в общественото обсъждане на параметрите по транзита на газ от Турция през нашата страна. Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че газопроводът ще се строи, само ако държавния оператор осигури нужните средства, като предварително продаде обеми от тръбата за транзит на синьо гориво.

Тя обясни, че проектът е съгласуван с Брюксел. „Булгартрансгаз“ поиска от КЕВР да увеличи капацитета за пренос на синьо гориво през България заради бъдещото трасе на „Турски поток“, което ще минава през страната ни. От компанията обясниха, че вече има засилен интерес към тръбата от търговци на газ.

Владимир Малинов, директор на „Булгартрансгаз“ обясни: „Още преди да е стартирал строежът на българската част от „Турски поток“ „Газпром Експорт“ е готов да купи 90% от капацитета на тръбата. Това означава, че „Булгартрансгаз“ ще бъде с гарантирани доставки от Русия”, допълни той.

Министърът на енергетиката коментира, че не се нарушава европейското законодателство, тъй като проектът е одобрен от Брюксел, дори и ако по-големи обеми от тръбата бъдат резервирани само от един търговец.

„Това, което правим ние, е спазване на европейските правила. Грешката от Южен поток няма да бъде повторена“, заяви Теменужка Петкова.

Както казахме, това че Газпром купува 90% от капацитета на Български поток означава, че Владимир Путин и Русия са сигурни в неизбежното построяване на тръбата, която ще тръгне от България за цяла Южна Европа.

И това е така, понеже няма друг доставчик, който да удовлетвори нуждите на нашия континент от евтин и достъпен природен газ. Това не могат да направят нито САЩ, които пътем казано вече нямат шистов газ дори за себе си, нито Азербайджан, които са много малък износител, и нямат финансовия ресурс да строят огромни и дълги газопроводи.

Има и други държави, които сега заявяват, че ще строят газопроводи, но ако изобщо се решат на подобна авантюра, те със сигурност ще загубят. Понеже нямат никакъв опит в строежа на газопроводи и то по дъното на морета и океани, а и нямат пари за тяхната поддръжка.

А ние нека си гледаме нашите интереси, които изискват императивно да построим Български поток, за да се превърнем постепенно, с помощта на нашите руски братя, в енергиен разпределителен център за Балканите и Европа.

Понеже Турция и Гърция не могат да играят такава роля, заради своето географско местоположение. А ние сме вратата към Изтока и Запада. И трябва да използваме максимално това наше предимство, осигурено ни от нашите прадеди. И да строим големите руски енергийни проекти.

Защото това е единственият ни шанс да се измъкнем от блатото на мизерията. И заедно с Русия да тръгнем към мир и просперитет.

Сега или никога!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

3 thoughts on “ЧУДЕСЕН знак: Русия става ГАРАНТ на Български поток!

  1. Всичко е добре , но е в бъдеще. За съжаление „играчите“ в България са едни и същи и се появява „Булгартрансгаз“, и каква ще е ролята му при наличие на „Булгаргаз“? Като купи 90% от капацитетът на тръбата, „Газпром експорт“ става собственик и на 90% от транзитните такси….Стига чиновническо надуване на бюрокрацията и цените. Ясно е както всички инвестиционни проекти-с какъвто % участваш, такъв е % на печалбата ти. Обаче още от сега се залага увеличение на цената за вътрешно потребление и се клонират нови „пипала на октопода“ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *