Шефът на Генщаба на Чехия предупреди за „лош сценарий“ на контранастъплението на ВСУ

Свят

Ръководителят на чешкия генерален щаб генерал Карел Ржеха призова обществеността да се подготви за „лошия сценарий“ на контранастъплението на Украйна.

 

В интервю за BILD Ржеха каза, че сега никой не може да предвиди как ще завърши контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна. „Изходът от войната зависи не само от танковете и бронетранспортьорите. Тук има твърде много неизвестни“, каза военният.

След това той поясни какво има предвид под „лош сценарий“. „Лично аз смятам, че трябва да се подготвим за лош сценарий – дълга война“, отговори генералът.

Според него може би западните страни ще трябва да снабдяват Украйна с оръжие за много години напред: „Руснаците смятат, че времето е на тяхна страна. Трябва да покажем, че грешат.“ Ржеха добави, че Чешката република вече е доставила на Украйна повече от 250 съветски танка, бойни машини на пехотата и хеликоптери, пише УНИАН.

Генералът призова западните политици да подготвят обществото за факта, че войната може да продължи с години. Това се отнася не само за отбраната, но и например за икономическата сфера. „Не по-малко важна е нашата готовност да подкрепим Украйна и на други фронтове: морално, дипломатически, финансово и в други области като образование, култура, строителство и др.“, каза военачалникът.

Анализатори отбелязват, че този „лош сценарий“ не е лош за Запада. Защото те точно това искат. Разтягане на войната във времето и изтощаване на Русия. Но Москва нееднократно предупреди, че доставката на оръжия и разтягането на войната, работи против европейските народи, които ще обеднеят още повече и ще трябва да понесат цялата икономическа тежест. А Русия е огромна страна, с огромни ресурси, които няма как да се изтощят.

На 25 май Игор Жовква, заместник-ръководител на ОП, каза, че контранастъплението ще започне веднага щом страната получи необходимите оръжия от съюзниците.

Русия на свой ред нанася масирани ракетни удари и атаки по инфраструктура, включително военна и енергийна, с ирански дронове от началото на този месец, като по този начин предотвратява започването на контранастъпление и значително намалява неговите шансове.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *