Шойгу докладва: Нашите щурмоваци освободиха напълно силно укрепената Мариинка

Свят

Руските части освободиха напълно силно укрепената военна крепост Мариинка, разположена близо до Донецк. За това докладва министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на среща с руския президент Владимир Путин.

„В хода на активните настъпателни действия щурмовите войски на група „Юг“ днес напълно освободиха населения пункт Мариинка“, заяви министърът на отбраната, цитиран от ТАСС.

В продължение на девет години Въоръжените сили на Украйна изградиха там изключително мощен укрепен район“, каза министърът. Той отбеляза, че укрепената зона включва подземни проходи. Също така, според министъра, всяка улица има свои собствени укрепени съоръжения, които са добре защитени от артилерийски и авиационни атаки, дълготрайни огневи точки и сложни подземни комуникационни системи.

„Благодарение на решителните действия на нашите военнослужещи този укрепен район беше пробит“, каза Шойгу. Той подчерта, че в Маринка има над 3 хиляди къщи, всяка от които е била добре укрепен пункт

Освобождаването на Мариинка в ДНР намалява отбранителните способности на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и дава на въоръжените сили на Руската федерация допълнителни възможности в тази насока, каза Шойгу.

Президентът отговори, като отбеляза, че това позволява на руската армия да отблъсне вражеските части и да получи „по-широко оперативно пространство“.

По време на срещата Шойгу предложи на държавния глава да бъдат наградени с държавни награди военнослужещи, отличили се при превземането на Маринка в Донецката народна република.

„Смятам за възможно, Владимир Владимирович, да наградим с държавни награди тези, които най-активно се биха и се отличиха при превземането на Мариинка“, заяви Шойгу.

Както уточни Шойгу, по време на настъпателните операции военнослужещите от 5-та бригада и 1-ви армейски корпус са дали значителен принос за освобождаването на селището. Освен това особено се отличиха войниците от легендарната 150-та мотострелкова Идрицко-Берлинска дивизия на Южния военен окръг, носител на ордена „Кутузов“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *