Западни медии: Русия и Китай са на ръба на военен съюз, който може да събори САЩ

Свят

Десетилетия наред военната мощ на САЩ беше неоспорима. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. САЩ бяха единствената военна суперсила в света, чиито сили бяха разположени по целия свят, за да защитават съюзници и да възпират агресия, пише „Бизнес инсайдър“.

Но с наближаването на края на 2023 г. конфликтите пламват по целия свят, а Русия и Китай стават все по-близки в общата си амбиция да свалят САЩ като най-голямата сила в света.

Техните лидери, Си Дзинпин от Китай и Владимир Путин от Русия се доближават до формирането на военен съюз, който представлява най-голямата заплаха, пред която САЩ са били изправени от десетилетия.

„Ясно е, че двете държави се виждат като военни партньори и че това партньорство става все по-дълбоко и по-опитно, дори и да не е официален съюз в западния смисъл“, коментира Джонатан Уорд, главен изпълнителен директор на Atlas Group.

Си и Путин се доближават до застрашителен военен съюз

В конфликтите по света се разиграва съперничеството между САЩ и руското-китайско партньорство.

Китай предостави на Русия жизненоважна икономическа и дипломатическа подкрепа за конфликта в Украйна, докато САЩ предоставиха милиарди помощ на Киев.

В Близкия изток Русия и Китай се присъединиха към Иран и критикуваха атаките на Израел срещу Газа, с призиви да не се бомбардира мирното население. Междувременно САЩ предоставиха военна помощ и дипломатическа подкрепа на Израел.

И докато се приближават, Китай и Русия все повече координират своите военни ресурси.

„Руско-китайското „всеобхватно стратегическо партньорство за координация за нова ера“ винаги е било свързано с военна мощ“, каза Уорд.

През последните две години Русия и Китай започнаха съвместни военноморски учения в Японско море, Русия предаде на Китай технология за подводници, която може да й даде предимство във война със съюзниците на САЩ в Тихия океан, а лидерите обещаха да си сътрудничат в разработване на високотехнологични оръжия, каза Путин през ноември.

Русия също е продала на Китай изтребители Су-25, хеликоптери Ми-17 и системи за противовъздушна отбрана С-400.

Въпреки че лидерите не са подписали официален военен съюз, подобни ходове би трябвало да предизвикат голяма загриженост за САЩ и техните съюзници, пише Челс Михта в неотдавнашна статия за Центъра за анализ на европейската политика.

„Един пълномащабен съюз между Китай и Русия би поставил Съединените щати пред заплаха, различна от всички, с които са се сблъсквали след края на Студената война“, пише Михта.

Американските военни са призовани да се справят с новата заплаха

По време на Студената война Пентагонът планираше да може да води една голяма война и две по-малки войни едновременно. Но в лицето на променящите се заплахи, той промени стратегията си, за да може да води една голяма война и да възпира други атаки.

Комисията на Конгреса за стратегическата позиция на Съединените щати през октомври заяви, че сега САЩ са изправени пред заплахи, „фундаментално различни от всичко преживяно в миналото, дори в най-мрачните дни на Студената война“ поради възхода на Китай и Русия .

Тя призова Пентагона да преразгледа плановете си, за да бъде готов за възможността за война с Китай и Русия едновременно.

„Оста Русия-Китай представлява огромна заплаха за Съединените щати, като се има предвид, че ще трябва да се грижим за сигурността както в Европа, така и в Азия, както и в Близкия изток, с риск да бъдем разтегнати, докато Пекин и Москва се координират, за да преследват техните съответни регионални амбиции“, каза Уорд.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *