„Шпигел“: В ЕС се формира съюз от „разбиращи Путин“

Свят

Унгария не е доставила оръжия на Украйна още от самото начало на войната през февруари миналата година. Словакия също възнамерява да откаже военна подкрепа на Киев. Вятърът скоро може да се промени и в Австрия, където един от основните кандидати за канцлерския пост открито призовава за край на „войнствената политика на санкции“ срещу Русия. Подобни тенденции се наблюдават и в Нидерландия.

 

Това отбелязва германското издание „Шпигел“, цитирано от „Фокус“.

Унгарският премиер Виктор Орбан като цяло заплашва да наложи вето на началото на преговорите с Украйна за присъединяване към Европейския съюз, както и за предоставянето на Киев на допълнителен пакет от финансова помощ за 50 млрд евро. Той изпрати съответното писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и страните партньори. По думите му Киев е на „светлинни години“ от членството в ЕС.

Заедно със Словакия вятърът скоро може да се промени и в Австрия, продължава изданието. Херберт Кикл, председател на водещата по рейтинг „Партия на свободата“, открито заявява, че след спечелването на изборите през 2024 година ще прекрати „политиката на войнствени санкции“ срещу Русия. Страната му също е силно зависима от руските газови доставки. А преди това тя открито демонстрираше близостта си с Кремъл.

По-конкретно, през 2014 г., няколко месеца след анексирането на Крим, във Виена постлаха червен килим за руския президент Владимир Путин. Четири години по-късно австрийският външен министър Карин Кнайсл го покани на сватбата си. И съвсем наскоро, по време на реч на Володимир Зеленски, членовете на гореспомената партия демонстративно напуснаха залата на австрийския парламент.

Все още не е известно дали десният политик Герт Вилдерс, който спечели изборите в Нидерландия, ще успее да стане премиер на страната, но вече е ясно какво може да се очаква от него. Външнополитическият говорител на неговата партия заяви преди изборите, че съпартийците му не са заинтересовани от конфликт с Русия, нито от споразумение за асоцииране с „фалиралата“ украинска държава.

Очевидно в ЕС се формира цял съюз от „разбиращи Путин“, обобщава германското издание. Или това е техният начин да изразят недоволството си от ЕС, който, както им се струва, оказва прекалено голям натиск върху страните им? „Едно нещо е сигурно: натрупаните разочарования поради коронавируса, инфлационният шок, раздразнението поради увеличената миграция и умората от битки доведоха до нарастваща тенденция към отричане на Украйна в някои части на съюза“, заключава Der Spiegel.

В Словакия, дори месеци след началото на военните действия в Украйна, половината от гражданите открито изразиха надежда, че Москва ще спечели тази въоръжена конфронтация. Подкрепата на НАТО в тази страна сега е най-ниската сред всички държави в ЕС. В същото време всеки втори словак смята, че САЩ са заплаха за сигурността. Заедно с Орбан, словашкият премиер Роберт Фицо сега ще се превърне в друга спирачка за помощта за Украйна, която несъмнено представлява заплаха за ЕС, смятат експерти.

Интересът на Унгария е и да използва единствения външнополитически коз, който й остава, а именно възможността да налага вето на някои аспекти от европейската външна политика, за да изтръгне отстъпки от Брюксел в рамките на конфликта около блокирането на бюджетните плащания към Будапеща. Благодарение на позицията си Орбан успява да получава пари от европейската хазна и дивиденти от сделки с Русия.

Източник: Агенция „Фокус“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *