Ядрен експерт обяви, че Русия ще ни изпепели! Не каза какво ще прави със САЩ!

България отблизо

България не трябва да допуска руската държавна компания „Росатом“ да строи АЕЦ „Белене“, защото тя създава оръжия срещу нас.

Такава позиция изрази пред БНР ядреният експерт проф. Георги Касчиев, бивш председател на Комитета за използването на атомната енергия за мирни цели.

„В частност те разработват оръжия, които са с цел да унищожат, да изпепелят техните врагове, на първо място това са страните от НАТО. Те създават оръжия срещу нас, а ние ги каним тук да правят ядрена централа.“ – коментира проф. Касчиев, цитиран от news.bg.

Нека първо да кажем на този „експерт“, че Русия никога не ни е нападала, никога не ни е бомбардирала и няма намерение да го прави. Освен ако сами не се превърнем в мишена, като позволим на американците да инсталират на наша територия техни ядрени ракети, насочени срещу Русия. Нещо повече. Винаги, когато сме били в съюз с Русия, страната ни е живяла спокойно и достойно. Същото обаче не може да се каже за нашите „западни“ приятели, които бомбардираха София и избиха много невинни хора, без да има никакъв смисъл от това. Бомбардираха ни просто за спорта. И за да ни унищожават така, както ни унищожават сега, само че без бомбардировки.

Георги Касчиев не каза  и друго. Откъде ще вземаме ток, когато след две – три години блоковете в АЕЦ „Козлодуй“ прекратят работа. На всичко отгоре, топлоелектрическите централи в Маришкия басейн също ще намалят обема на производство, заради климатичните промени, а и цената на тяхното електричество е прекалено висока. Без АЕЦ „Белене“ ще стане така, че хем токът ще е много скъп, хем няма да го има в достатъчни количества.

С други думи, правителството е решило да строи АЕЦ „Белене“ понеже няма да имаме ток. Ако Касчиев иска да купуваме ток от Турция, тогава да каже откъде ще вземаме пари да го плащаме. Природният газ е също много важна суровина за развитието на нашата икономика. Ако вземаме газ от САЩ, ще трябва да плащаме прекалено скъпо, понеже идва чак отвъд океана. А и видяхме как платихме на Вашингтон милиарди само за няколко самолета, които дори нямат достатъчно бойни способности. Значи, ако получаваме и природен газ от тях, съвсем ще закъсаме. Следователно, ние нямаме друга възможност, освен да получаваме природен газ от Русия. Той е хем евтин, хем качествен. А и икономиката ни може да дръпне напред с евтини ток и природен газ. Стига да има правителство, което да развива икономиката, а не да изпълнява убийствените заповеди на Брюксел.

Освен това, Русия предлага да построи със свои пари АЕЦ „Белене“. Тя отдавна ни предлага и да взема отработеното ядрено гориво и да го прибира в свои складове. Освен това с Москва винаги по-лесно сме се договаряли, когато става дума за пари. А сезонна поддръжка и ремонти ще се налагат непрекъснато. Така че по-добре да си имаме работа с нашите руски братя, отколкото със задокеанските ни „приятели“.

Следователно Георги Касчиев само плаши хората и не разкрива обективната ситуация, в която се намираме. И в която ще изпаднем, ако не построим АЕЦ „Белене“. Което означава, че или не разбира какви са нашите национални интереси, или не му пука за тях.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *