Eксперти на Борисов ТИЧАТ да изпълнят ЗАПОВЕДИТЕ на Владимир Путин!

България отблизо

Няма да има пречки от страна на ЕК за изграждане продължението на газопровода „Турски поток“ през България, защото проектът е в съответствие с правилата. Затова строежът на газопровода ще започне най-късно до средата на годината.

Това заяви в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев, цитиран от Епицентър.

Той уточни, че страната ни е предприела предпроектно проучване за газовия хъб „Балкан“, след което българският газов разпределител е включен в списъка на проекти, които представляват общ интерес за страните-членки на ЕС. Според проф. Тасев продължението на „Турски поток“, което президентът Радев нарече Български поток, ще има икономическа рентабилност.

„Ние в момента сме пред провал на нашата енергийна сигурност, защото 14 милиарда. кубически метра природен газ тръгват по първата тръба на „Турски поток”. И съответно отпадат от нашия Трансбалкански газопровод.

Досега при идеални условия, ние получавахме всяка година приход от около 200 млн. лв. Съгласно параметрите, които са оповестени публично, от новия транзит, годишно трябва да получаваме 329 милиона лева. Което означава, че в резултат на реализацията на проекта Български поток, ще получаваме повече, отколкото досега. Затова няма никаква икономическа логика да останем на досегашния вариант и да играем на инат. 8,86% всяка година e възвръщаемостта на вложената за изграждане на газопровода инвестиция. При това по стандартизиран метод, който е приет от целия свят,“ подчерта експертът.

Проф. Тасев прогнозира, че най-късно до средата на годината може да бъде постигнато споразумение за започване на строителството на газопровода.

„Булгартранзгаз“ вече е обявил обществена поръчка за строителството на газопровода, на базата на инвестицията, която очакваме да бъде вложена. Продължението на „Турски поток“, който на практика ще повтори трасето на „Южен поток“, е утвърден на проектно ниво, извършени са процедурите по отчуждаване на земята. България ще построи 480 км газопровод и две компресорни станции по трасето на проекта, обясни още проф. Атанас Тасев.

Можем само да попитаме проф. Тасев и неговия началник Борисов защо първият проект за Южен поток, според тях не беше изгоден, въпреки че той щеше да транзитира огромното количество от 90 милиарда кубически метра руски природен газ годишно, а сега втория проект за Южен поток, който ще транзитира едва 35 – 40 милиарда кубически метра руски природен газ годишно, е изгоден за България? Няма никаква логика, освен ако не смятаме, че през втория Южен/Български поток ще се транзитира газ и на други доставчици, освен на Газпром. Такива евентуално могат да бъдат Азербайджан, Израел, отчасти Казахстан и шистовия газ на САЩ. Но запасите на азерите и казахстанците са много малки, Тел Авив изобщо не е почнал да строи газопровод, а шистовият газ на САЩ е с много висока цена, на която не могат да издържат дори държави като Германия и Франция.

Следователно целта е била да намалим количеството руски природен газ, за да угодим на Брюксел. Но каквото и да прави Западът, в най-скоро време, количествата руски газ отново ще се увеличат. По простата причина, че няма друг сигурен, постоянен и качествен доставчик, който да предлага най-ниските цени на природния газ, освен Русия.

Следователно, заради това, че Борисовото правителство не следва националните интереси и се подчинява на диктата на Брюксел, ние изгубихме досега поне 3 – 4 милиарда лева от транзита, който трябваше да осъществяваме по първия газопровод Южен поток.

После нека някой пак да ни пита защо Борисов и неговата герберска клика трябва да се маха незабавно от властта.

Автор Иво Македонски, istinata.net

loading...

Tagged

1 thought on “Eксперти на Борисов ТИЧАТ да изпълнят ЗАПОВЕДИТЕ на Владимир Путин!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *