Eксперт обясни може ли Русия да блокира износа на украинско зърно през Черно море

Свят

Мощният руски флот в момента напълно контролира Черно море, затова Москва има физическата възможност да спре износа на селскостопанска продукция от Украйна по вода.

Ако в Кремъл решат да го направят, блокирането може да стане въпреки няколкото атаки с надводни дронове, извършени от въоръжените сили на Украйна, защото сега корабите са снабдени със системи за радиоелектронна борба, които бързо откриват и унищожават безпилотните апарати независимо дали се придвижват по въздух или по вода.

Този проблем повдигна учителят от школата Патерсън и автор на редица научни статии на геополитическа тематика д-р Робърт Фарли в своя статия, публикувана от американския портал 19FortyFive.

Експертът от САЩ обсъжда в статиите си възможността руският флот да блокира морските пътища за износ на украинско зърно.

Той отбелязва, че за руските надводни кораби не е проблем да патрулират относително безопасно в района на Черно море, да спират и претърсват кораби, пътуващи за украински пристанища и обратно.

Според анализатора те не са много уязвими за атаки от украински самолети, крилати ракети и безпилотни апарати. По простата причина, че освен въоръжението, което корабите имат за отразяване на такива атаки, Русия разполага с мощна крайбрежна противовъздушна отбрана, която също следи за появата на украински самолети или крилати ракети и дронове. Така че руските кораби са защитени двойно и тройно.

Затова Русия има физическата възможност да повреди корабите, превозващи зърно от Украйна.

От друга страна е факт, че въоръжените сили на Украйна практически нямат ефективно оръжие срещу подводници.

Според автора това означава, че руските подводници и надводните кораби могат да правят каквото си искат в Черно море, като напълно лишат Украйна от възможността да изнася зърно.

По-рано бившият командващ силите на НАТО в Европа, американският адмирал Джеймс Ставридис, в своя статия за Bloomberg предложи собствено решение на зърнения проблем за Киев.

Според него зърновозите, идващи от пристанищата на Украйна, биха могли да бъдат придружавани от военни кораби на страните от Северноатлантическия алианс.

Въпросът, който задават всички, обаче, е дали САЩ и НАТО искат открита конфронтация с Русия, заради украинското зърно? Отговорът на мнозина експерти е, че Западът няма да рискува заради Киев, както не го е направил и досега.

Източник БЛИЦ

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *