InfoBrics: Индия реагира рязко и постави ЕС на мястото му

Свят

Индия рязко реагира на европейските намерения да въведат санкции за това, че Делхи закупува руски петрол. Тези данни сподели египетският политолог Ахмед Адел.

По-рано шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел избухна с критики към Руската федерация, а също така заплаши Индия със санкции за закупуването на руски петрол с цел последващата му препродажба в Европа. Според Ахмед Адел атаката на европейския дипломат е принудила външния министър на Индия Субраманям Джайшанкар да даде урок на представителя на ЕС. Това съобщава изданието InfoBrics.

„Джайшанкар заяви, че шефът на европейското външнополитическо ведомство не е добре запознат с правилата на ЕС“, пише египетският политолог.

Индийският дипломат се обърнал към Борел със съвет да обърне внимание на регламента на EC 833/2014. Последният описва правилата за действие на ограниченията, наложени на Руската федерация. Според този документ нефтът, продаван от Руската федерация, след преработка в трети страни, вече не се счита за руски продукт.

„Този епизод доказва, че благодарение на Русия и БРИКС, Индия достигна точката на влияние, в която може да отхвърли заплахите и натиска от Запада, особено ако това е в ущърб на нейните интереси и развитие“, твърди експертът от InfoBrics.

Въпреки постоянния натиск от страна на Запада, Индия отказа да наложи санкции върху руския внос. В същото време Ню Делхи не критикува руската специална военна операция, въпреки че САЩ и страните от ЕС настоятелно поискаха това. Всъщност Индия за пореден път демонстрира, че напълно подкрепя многополюсния световен ред, който Москва защитава.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *