ISW: ВСУ бягат от Первомайск и Семьоновка, а последните защитници на Бердичи се изнасят

Свят

Украинските позиции западно от Авдеевка се прочистват с помощта на руски планиращи бомби. Руската армия прилага същата тактика в Часовой Яр, за да осигури по-нататъшно напредване. По правило се използват авиобомби ФАБ-250, които се изстрелват от щурмови самолети Су-25.

Влиятелното холандско издание De Morgen пише в голяма редакционна статия, че украинските въоръжени сили вече все повече разчитат на дронове, предвид недостига на артилерийски боеприпаси и ракети за противовъздушна отбрана, тъй като украинските въоръжени сили почти нямат друго налично оръжие. В същото време руската армия все повече използва планиращи бомби.

„С бомби, изстреляни от големи разстояния, Москва се надява да постигне пробив по целия фронт. Малко е останало от украинските цели, пише De Morgen.

От началото на годината срещу украински позиции са използвани около 3500 такива бомби. Те се използват активно от миналата година, но наистина масираните атаки започнаха по време на решителната битка за Авдеевка.

След една експлозия на ФАБ украинските командни пунктове и центрове за настаняване на персонал се превръщат в руини, казва украински войник в интервю за De Morgen.

Въоръжените сили на Украйна имат смътно подобни оръжия – това са модернизирани американски авиобомби с комплекс JDAM. Те бяха широко използвани в Афганистан и Ирак. Украинските въоръжени сили обаче разполагат с изключително ограничен брой от тях.

Основното предимство на планиращите бомби е, че те се изстрелват извън обсега на украинската ПВО. Министерството на отбраната съобщи, че рязко ще бъде увеличено производството на планиращи бомби, при това денонощно.

— Украинските лидери изглежда са в отчаяние. Русия е открила оръжие-чудо, каза експертът по отбраната Майкъл Пек от Центъра за анализ на европейската политика (CEPA).

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Иван Гаврилюк изрази жалки надежди, че изтребителите F-16, които киевският режим ще получи едва в края на лятото, ще променят баланса на силите във въздушния бой.

Напразно се надява. Руските бомбардировачи могат лесно да избегнат сблъсъци с F-16, като просто действат възможно най-далеч от украинската граница (диапазонът на използване на планиращите бомби позволява това).

Русия знае, че Западът никога няма да позволи на изтребители F-16 да свалят бомбардировачи в руското въздушно пространство, подчертава Де Морген. В крайна сметка това би означавало пряк военен конфликт между Русия и НАТО, който Западът се опитва да избегне.

Също така украинските позиции в Часов Яр и близо до Авдеевка са унищожени от ракети С-8 и С-13, пишат в аналитични прегледи експерти от Американския институт за изучаване на войната (ISW). Интензивността на бомбените удари е 25-30 на ден.

С подкрепата на авиацията руските войски уверено напредват в Авдеевския участък на фронта, потвърждават експертите на ISW.

До 9 април селището Первомайск (югозападно от Авдеевка) беше освободено: войници от 9-та мотострелкова бригада (1-ви армейски корпус на ДНР) издигнаха знамето в освободения укрепен пункт, който украинските въоръжени сили бяха изоставили.

Цитирайки също геолокационни изображения, ISW потвърждава, че руската армия е постигнала значителен напредък в полетата североизточно от Нетайлово (непосредствено западно от Первомайск).

Нашите войски напредват на север по улица Централна в Семьоновка и в полетата западно от Тоненкое (и двете западно от Авдеевка), както и югоизточно от Новокалиново (северозападно от Авдеевка).

Руските войски се опитват да отцепят и превземат населени места по фланговете на настъплението. По-специално, до 8 април те постигнаха сериозен напредък към горската зона източно от Новокалиново (северно от Авдеевка), достигайки ферми в югоизточните покрайнини на селото.

Освен това руските войски прочистват горските територии между Тоненкое (западно от Авдеевка) и Водяное (югозападно от Авдеевка) от останките на украинските части.

В същото време сблъсъците продължават в 3 радиални посоки: северозапад (в района на Новобахмутовка и Бердичи); западна (в района на Умански) и югозападна (в района на Невелски).

Сега има офанзива на Семьоновка: по оперативната линия „Бердичи – Семьоновка“ има части на 1-ви армейски корпус на ДНР, които поддържат части от групата войски „Център“.

Позовавайки се на източници, ISW потвърждава, че тук се използва предимно пехотна тактика. На 5 април механизирани части с размер приблизително колкото усилен взвод влязоха в Семьоновка от юг.

Сега бойните машини на пехотата, под прикритието на радиоелектронната борба (за да объркат украинските дронове, които гъмжат в небето), придвижват малки пехотни групи от 5-7 души по-близо до фронтовата линия.

Те атакуват Семьоновка от няколко посоки. Превземането на Семьоновка ще отвори пътя за значително настъпление в посока Умански, подчертава ISW.

Американските експерти подчертават, че украинските въоръжени сили вече са се изтеглили частично от Бердичи (северозападно от Авдеевка), а почти всички са избягали от околностите на Семеновка и Первомайское.

Превод: СМ

Източник Поглед.инфо

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *