La Dépêche: Въпреки санкциите и войната, Русия е по-мощна и просперираща от преди

Свят

Пресконференцията на 14 декември беше възможност за Владимир Путин да обобщи резултатите от 2023 г., която му се „усмихна“ във всички области, пише La Dépêche.

Най-важното е, че руският президент потвърди условията, при които в Украйна може да се възцари мир. И всички големи държави трябва да имат предвид, че демилитаризацията, денацификацията и неутралитетът на онова, което остане от Украйна са задължителни условия, от които Русия няма да отстъпи в никакъв случай.

Има и още нещо. Путин го каза през декември 2021 година. Тогава той каза на Запада, че всички военни бази, оръжия и военни подразделения на САЩ и НАТО трябва да бъдат изтеглени от Източна Европа, поради простата причина, че Руската федерация няма да остави западни ядрени ракети, които сега са базирани съвсем близо до границите й.

Както припомня изданието, всичко това вече се осъществява, понеже Русия значително подобри позициите си на украинския фронт, а икономиката й изглежда още по-просперираща, отколкото преди налагането на санкциите.

Освен това слуховете за влошеното здраве на Путин не бяха потвърдени. В същото време руският президент се върна на международната сцена, въпреки опитите да бъде изолиран, пише изданието.

Дванадесетте рунда санкции, наложени от Европейския съюз, замразяването на активите на Руската централна банка на стойност 300 милиарда евро и петролното ембарго не бяха достатъчни, за да подкопаят руската икономика.

Русия „не само издържа на сътресенията, но и изглежда по-просперираща, отколкото преди конфликта в Украйна“, се посочва в публикацията.

Москва успява да продава газ и нефт на Индия, Турция, страните от Централна Азия и най-вече на Китай, който в замяна й доставя произведени в Китай продукти, отбелязва изданието.

По този начин Русия става все по-силна, с всеки изминал ден, и не е изгодно за Запада да бави още конфликта в Украйна. Защото всяко забавяне увеличава руските условия, които Кремъл ще постави като изисквания за прекратяване на войната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *