New York Post уплашено: Ето какво е предложила Северна Корея в помощ на руската армия!

Свят

„Има съобщения, че 100 000 севернокорейски доброволци са готови да дойдат и да участват в конфликта в Украйна“, каза главният редактор на „Национална отбрана“ Игор Коротченко по руския Канал 1, съобщи New York Post.

 

Коротченко свързва подкрепата на Северна Корея с информацията за посещението на Нанси Пелоси в демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи. Според него, по този начин Северна Корея иска да протестира срещу действията на Запада по границите си.

В същото време, отбелязва експертът, действията на Северна Корея трябва да се разглеждат като реален опит за помощ, тъй като те са едни от първите, които официално признаха суверенитета на републиките в Донбас и им оказват всякаква подкрепа.

Той отбеляза, че армията на КНДР е най-добрата по отношение на градските битки.

„Абсолютно може да се каже, че те са готови за този вид битка. Като цяло севернокорейската армия има много висок морал и същата висока ефективност“, каза главният редактор на  „Национална отбрана“.

Той добави, че няма никакво съмнение относно решимостта на севернокорейските власти – ако Москва се съгласи да помогне на Пхенян, Ким Чен-ун веднага ще изпрати свои хора.

Относно езиковата бариера, която може да възникне по време на общуването между рускоезичните военни и корейците, експертът отбеляза, че въпросът дори не си струва да се коментира – „пред частите на КНДР е поставена задача и те я изпълняват“.

Той припомни, че Северна Корея е известна със своите артилерийски системи и богат опит в използването им:

„Корейците имат системи за РСЗО, които са собствена конструкция. Северна Корея е напълно автономна и самодостатъчна по отношение на артилерийските системи. Нищо чудно, че американците и южнокорейците толкова се страхуват от севернокорейската армия“, каза Коротченко.

Според него в съвременните условия 100-хиляден контингент може лесно да бъде прехвърлен по въздушния мост с военнотранспортна авиация, която ще осигури доставката на тези части в района на бойните действия.

„Доста често практикувахме подобно прехвърляне на нашите сили на такива разстояния в различни учения. Така че от практическа гледна точка всичко е лесно. Това зависи от политическото решение“ каза Коротченко и добави, че искрено уважава лидера на КНДР за това, че е способен да взема „кошмарни за Съединените щати решения“.

Коротченко също се позова на съобщения, че Русия е поканила севернокорейски „строители“ да възстановят окупирания от Русия Донбас.

Александър Мацегора, руският посланик в Северна Корея, каза в интервю през юли, че „корейските строители, които са висококвалифицирани, трудолюбиви и готови да работят в най-трудните условия, ще участват много сериозно“ в изграждането на разрушената инфраструктура в Донбас. Коротченко нарече севернокорейските строители „сигурни и невзискателни“ и каза, че най-важното е, че те са „мотивирани“.

Северна Корея беше една от малкото страни в света, които признаха за независими Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР). Мацегора твърди в интервюто, че Северна Корея не получава нищо за сътрудничество с Русия и просто действа според „съвестта си“.

„Северна Корея е една от малкото страни, които могат да си позволят да следват напълно независима външна политика. Никой – нито Русия с Китай, да не говорим за САЩ – не може да принуди севернокорейците да направят нещо или да не направят нещо“, добави посланикът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *