NYT: Украинските войски отстъпиха инициативата на Русия

Свят

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), поради недостиг на личен състав и въоръжение, отстъпват инициативата при провеждането на военни действия на Русия и се опитват да задържат позицията си. Това съобщи „Ню Йорк таймс“, предаде ТАСС.

Както посочва изданието, украинските войски „предадоха инициативата на Русия“ и „сега се окопават“, опитвайки се да запазят позициите си. Както посочва вестникът, Русия в някои сектори на фронта е способна да използва пет пъти повече снаряди от украинските въоръжени сили. Украинските войски се опитват да заменят артилерийските удари с атаки с дронове, но тази тактика не е толкова ефективна.

„В момента нямаме достатъчно техника или хора, за да преминем в настъпление. Така че засега основната цел е да задържим позициите си“, цитира изданието думите на един от украинските офицери. Украинските войски, отбелязва „Ню Йорк таймс“, изпитват проблеми не само с боеприпаси, но и с ремонт на оборудването. Русия също има господство в небето, което позволява ефективно нанасяне на въздушни удари.

Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни миналата година. Руската страна многократно е подчертавала, че въпреки големите загуби, офанзивата не е донесла значителни резултати на Киев. Опитвайки се да оправдаят липсата на реални успехи в зоната на бойните действия, украинските власти многократно обвиняваха НАТО в недостатъчни доставки, на което представители на алианса заявиха, че всичко необходимо е прехвърлено в Киев, посочва ТАСС.

На 1 декември миналата година украинският президент Владимир Зеленски призна, че контранастъплението на украинските въоръжени сили не е постигнало резултати. А на 19 декември руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че украинските въоръжени сили са загубили 159 хил. души – убити и ранени, по време на т. нар. контранастъпление. Общо от началото на специалната военна операция Киев е загубил над 383 хил. души. На 16 януари руският президент Владимир Путин обяви пълния и абсолютен провал на контранастъплението на украинските въоръжени сили, добавя ТАСС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *