Politico съсипа Денков: Българският премиер разби надеждите на страната си

България отблизо

Българският премиер разби надеждите на страната си за влизане в еврозоната. Той намекна, че страната може да пропусне датата за влизане в еврозоната, пише Politico в своя статия.

Ето какво се казва в текста:

В събота българският министър-председател Николай Денков заяви, че страната му може да не успее да се присъедини към валутната зона на ЕС на 1 януари 2025 г.

Целевата дата за приемане на еврото от страната „не е свещена“, заяви Денков по време на участие в българското Дарик радио.

„Това, което е свещено, не е датата, а това, че имаме ясна посока и работим по нея. Това е добре за бизнеса, за гражданите, за благосъстоянието и за контрола върху финансовите институции“, каза Денков.

Денков също така подчерта, че управляващата правителствена коалиция прави всичко възможно, за да ускори процеса на присъединяване към еврозоната.

Българският премиер разби надеждите на страната си

Миналата година България се отказа от целевата си дата за приемане на еврото – януари 2024 г. Тъй като нивото на инфлацията в страната не отговаряше на стандартите и все още не беше въвела някои законови промени.

Датата е, когато бъдат изпълнени всички критерии от Маастрихт. Може би 1 януари 2025 г. би била една от възможните дати. Това заяви по този въпрос през февруари миналата година заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис.

През декември държавите – членки на ЕС, постигнаха споразумение за премахване на контрола по въздушните и морските граници с България и Румъния. Продължават обсъжданията за пълноценно влизане в Шенгенската зона без паспорти.

Разговорите за премахване на проверките по сухопътните граници ще продължат през тази година, заяви Европейската комисия. „Очаква се решението на Съвета по този въпрос да бъде взето в разумен срок.“

 

Източник „Блиц“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *