The Economist обясни защо следващите 5-6 месеца ще са критични за ВСУ

Свят

Украинските подразделения изпитват недостиг на боеприпаси и жива сила на фронтовата линия. В същото време руските въоръжени сили не намаляват натиска и дори могат да засилят настъплението. Това се казва в статия на The Economist.

Изданието предупреждава, че има тревожна възможност за нова офанзива на руските сили през следващите няколко месеца, която може да пробие защитата и да напредне по-дълбоко.

 

След превземането на Авдеевка руснаците оказват силен натиск едновременно в няколко направления. Те успяха да напреднат на 7–10 километра в няколко направления на фронта. Продължавайки напред, те се опитват да попречат на Украйна да укрепи отбранителните си линии, но през лятото се прогнозира по-голям „тласък“.

„Следващите пет до шест месеца може да са критични“, казва Конрад Музика, анализатор в Rochan Consulting и автор на уебсайта Ukraine Conflict Monitor.

Според него приоритетите за Украйна са „жива сила, укрепления и боеприпаси“. Изданието обаче информира, че украинските сили страдат от „остър глад за снаряди“.

„Чрез активно използване на дронове украинците успяха частично да компенсират в създалата се ситуация със снарядите. Но безпилотните апарати не могат да концентрират огъня в дадена точка, за да нанесат по-големи поражения, като артилерията“, се казва в материала.

Съобщава се, че руските въоръжени сили изстрелват най-малко пет пъти повече снаряди отколкото могат да произведат западните страни взети заедно. В момента Русия произвежда около три милиона артилерийски снаряда годишно, а също така получава допълнителни оръжия от КНДР и Иран. В същото време Европа може да произведе само половин милион снаряда през 2024 г. и един милион през следващата година.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *