The Spectator разкри какъв брой украински войници ще хвърли Киев в контранастъплението

Свят

Киев вдигна такава шумотевица около плана си за пролетна контраофанзива, че сега ще трябва да се разплаща за това, пише The Spectator. Заради тази пиар кампания самите украинци се оказаха в объркване, а Западът очаква твърде много от украинските въоръжени сили.

 

Разговорите за широкомащабно пролетно контранастъпление са изгодни за Украйна. Те помагат да се убедят западните съюзници да продължат да доставят оръжия, изнервят Русия и дават надежда на онези, които чакат конфликта да приключи.

Идеята за контранастъпление се разпространява от всички украински лидери, като се започне от президента.

Но когато надеждата е заменена от недобросъвестна шумотевица, възникват проблеми.

Напълно възможно е Киев скоро да си плати за своята PR кампания.

Хората се питат къде са мощните удари, а екипът на Владимир Зеленски се опитва да смекчи очакванията.

Той заявява, че всичко, което се случва по-нататък, е още една стъпка напред в продължаващия конфликт, но това в никакъв случай не е последният етап, след който победата неизбежно ще се появи на бял кон.

Бедата е в това, че завишените очаквания на украинските съюзници сега могат да се превърнат в бреме.

Ако резултатът е разочароващ, стремежът да продължи финансирането на Киев може да отслабне.

Забавянето на пролетното настъпление също хвърля в объркване някои украинци, тъй като те са изкушени да вярват, че военните действия ще приключат до лятото.

Това е така, защото властите ги уверяват, че врагът уж вече е изтощен и издъхва.

По украинската телевизия често можете да чуете изявления, че само още един удар ще бъде достатъчен за победата.

Светът чака, а войниците на фронтовата линия пазят мрачно мълчание.

Отново и отново в социалните медии се появяват публикации, призоваващи за край на бърборенето за контранастъпление и уважение към тези, които трябва да се бият (и да умрат).

Западът внимателно подготви и оборудва девет нови бригади, които все още са далеч от фронтовата линия. Всяка бригада наброява около 5000 войници. Значи общо около 45 000.

Към тях ще се присъединят още осем бригади от новосформираната «гвардия на настъплението». Това са добре мотивирани доброволци, избрани да участват в офанзивата. Те са общо около 40 000.

Към тях се присъединиха около 35 хиляди войници, които преминаха обучение за период от два до четири месеца.

Значи общата цифра на украинските сили, които ще бъдат хвърлени в контранастъпление е около 120 000 войници. Това по всички изчисления е прекалено малко, за да може контранастъплението да разчита на успех срещу добре окопалите се и добре снабдени с оръжия и боеприпаси руски полкове и бригади.

И в добавка, ако войници, които практически не са помирисвали барут, отидат в челните редици на настъплението, ще възникне напълно очевидна опасност.

Военнослужещите с боен опит са по-подходящи за контранастъпление от доброволците, които могат да разчитат само на наскоро завършена бойна подготовка и скъпо военно оборудване.

Следователно, за да успее на бойното поле, военното командване на украинската армия ще трябва да смеси тези групи от хора. Но и това е проблем. Защото опитният войник ще трябва да разчита на новобранец да му пази гърба. А това е много рисковано. Значи и опитните войници ще загубят част от устрема си, в стремежа хем да се пазят, хем да атакуват.

Поради това контранастъплението може да зацикли още в началото на атаките си.

Междувременно боеприпасите се изразходват толкова бързо, че Западът няма време да ги достави.

Въоръжените сили на Украйна най-накрая бяха оборудвани с бронежилетки и каски, но сега Украйна се нуждае от дронове и транспортни средства. На Киев му е забранено да използва чуждата финансова помощ за военни цели, а доставяното му оръжие продължава да не достига.

Загубите на Украйна не интересуват никого, но за фронта това е сериозен проблем.

Всяка капка кръв, всеки разбит автомобил, всеки обстрел е важен.

Има опасност на света да му писне от всичко това и конфликтът да спре да го шокира.

Но нещо друго предизвиква тревога. Някои в украинското правителство твърде активно шумят около контранастъплението, вместо да се подготвят за него, осигурявайки на войниците всичко необходимо.

Съдбата на Украйна, която се нуждае от съчувствието и подкрепата на Запада, зависи в известен смисъл от хода на военните действия.

Ако нищо не стане, следващата битка ще бъде твърде трудна за спечелване. А може и изобщо да не се стигне до нея.

Превод от The Spectator, Великобритания

Източник: https://www.spectator.co.uk/article/has-ukraines-counteroffensive-been-overhyped/

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *