US генерал: Кошмарът на Украйна се превръща в реалност

България отблизо

Кошмарният сценарий за Украйна се превръща в реалност – силите на Киев почти изчерпаха боеприпасите си, а САЩ и Европа отказват да ускорят производството на снаряди и да помогнат на президента Зеленски. Това заяви пред германската RND генерал Бен Ходжис, бивш командир на американските сили в Европа.

Докато Русия атакува все по-масирано по въздух и по суша, украинските бойци на фронта вече изчерпват боеприпасите си. Противовъздушните ракети са в недостиг, а артилерийските снаряди са изключително ограничени – на украинските сили ще им е трудно да удържат отбранителните си позиции. На много места по фронта украински части са намалили артилерийския огън с 90 процента спрямо миналото лято. Командирите на ВСУ не знаят още колко дълго ще могат да удържат руските атаки, подчертава германската медия.

Фактът, че самото оцеляване на Украйна е под въпрос, се дължи и на до голяма степен на празните складове за боеприпаси на страните от ЕС и НАТО. От повече от година е ясно, че войната изразходва резервите на западните армии. Фактът, че производствените мощности не бяха разширени е необясним за Ходжис: “Германия може да произвежда стотици хиляди коли годишно, но няма достатъчно боеприпаси? Това е смешно. Същото важи и за Франция, Великобритания, САЩ и други страни. Липсва политическа воля”, възмущава се генералът.

По неговите думи без големи количества артилерийски боеприпаси едва ли ще е възможно да се отблъснат мащабни атаки като неотдавнашната в района на Авдеевка. Освен това има риск от териториални загуби за Украйна в близко бъдеще. “Руснаците залагаха, че Западът ще се умори да помага на Украйна да спечели и стратегията им проработи”, добавя Ходжис.

Междувременно говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат вчера официално обяви, че Украйна изпитва недостиг на управляеми ракети за противовъздушна отбрана, тъй като е изразходила резервите си при масираните руски атаки в последните дни.

Унгария пък даде знак, че може да вдигне ветото си върху пакета от финансова помощ на ЕС за Украйна на стойност 50 милиарда евро – но само ако финансирането се преценява и гласува на годишна база, съобщи изданието “Политико”.

Това би дало на унгарския премиер Виктор Орбан възможността да блокира европейското финансиране за Украйна всяка конкретна година, както и да иска отстъпки от Брюксел в замяна на вдигане на ветото, се посочва в публикацията.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *