US сенатор обвини САЩ и НАТО за експлозиите на „Северен поток“

Свят

Американският сенатор Ричард Блек обвини САЩ в саботаж на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. За това пишат чуждите агенции.

 

Според политика само няколко страни от НАТО биха могли да извършат такава технологично сложна операция.

„Кой има средства и възможности да взриви газопровода? Определено не Украйна, само ако някой не й помогне“, твърди Блек.

По-рано през деня руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко каза, че Русия изисква допускане, за да участва в разследването на експлозиите в „Северен поток“. Според него важността на участието на руската страна в разследването е, че става дума за щети на критична инфраструктура.

Саботаж в Северен поток

Саботажът в „Северен поток“ е извършен в нощта на 26 септември 2022 г. Налягането спаднало по линията на „Северен поток 2“, като било регистрирано понижение и по двете линии на „Северен поток 1“ в датската изключителна икономическа зона североизточно от остров Борнхолм.

Операторът на първия „Северен поток“ Nord Stream AG заяви, че унищожаването на три газопровода в Балтийско море е безпрецедентно. Компенсациите за щетите по „Северен поток“ се оценяват на 17 милиарда евро.

По факта на инцидентите в Русия е образувано наказателно дело за извършване на международен терористичен акт. Руският президент Владимир Путин в края на септември нарече инцидента диверсия, която всъщност е акт на международен тероризъм.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *