WSJ вещае началото на нещо сериозно в Украйна, посочи и предвестника

Свят

Промяна в руското военно командване може да е предвестник на нова руска офанзива в Украйна, пише The Wall Street Journal.

 

На 11 януари министърът на отбраната Сергей Шойгу назначи началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за командващ Обединената групировка на въоръжените сили в Украйна.

Той замени генерал Сергей Суровикин, който беше назначен за командир на руските сили в Украйна преди три месеца, малко след изтеглянето на войските от Красни Лиман. Тогава кандидатурата му беше подкрепена от ръководителя на Чечня Рамзан Кадиров и основателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, които разкритикуваха Министерството на отбраната.

Сега Суровикин стана заместник на Герасимов. Новите смени дойдоха на фона на съобщения за битки за Соледар.

„Това е потвърждение, че предстоят сериозни офанзиви“, каза Марк Галеоти, ръководител на базираната в Лондон консултантска фирма Mayak Intelligence.

Министерството на отбраната обясни решението за смяна на командващия военната операция с разширяване на мащаба на задачите, решавани по време на нейното провеждане, необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между въоръжените сили и подобряване на качеството на поддръжката на войските и ефективността на командването и контрол на групите.

За първи път ведомството обяви длъжността командир на съвместната групировка войски в началото на миналия октомври. Тогава Суровикин просто я пое.

Членът на комисията по отбрана на Държавната дума генерал-лейтенант Виктор Соболев каза, че при сегашния мащаб на военната операция „трябва да ръководи този, който има всички правомощия на военното ръководство“.

Той смята, че рокадите трябва да имат положителен ефект върху хода на операцията, тъй като сега ръководителят е „човекът, който има право да използва всякакви сили и средства, всякакви формирования, за да реши въпроса в полза на руснаците“.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *