РУХНА още една ЛЪЖА на Борисов: Ето какво НАПРАВИ съседна страна, НАПУК на герберите!

Свят

Без да тръби с фанфари и без да се притеснява от това какво ще каже Европейския съюз, Румъния национализира своята най-голяма корабостроителница.

Румънското министерство на икономиката приключи сделка, с която придоби повече от 51% в мощното корабостроително предприятие. По този начин румънската държава ще притежава мажоритарен дял в корабостроителния гигант. А холандската група Damen Shipyards ще се задоволи с миноритарния дял. Засега. Защото, както е тръгнало, румънското правителство ще си върне цялата корабостроителница.

Корабостроителницата, която вече официално е държавна, се намира на брега на Черно море, в град Мангалия. Който, пътем казано е само на 11 километра от българо-румънската граница.

Първоначално, холандската група сключи споразумение с бившия собственик – южнокорейската корпорация  Daewoo, да изкупи от корейците, мажоритарния дял от корабостроителницата. Но…румънското правителство блокира сделката. И обяви, че държавата поема контрола над корабостроителницата.

Сериозен интерес към предприятието проявяваше и италианската групировка Fincatieri, която е сред най-големите корабостроители в света. Но Румъния не позволи нито на нея, нито на южнокорейския гигант да използват огромната корабостроителница. Румънското правителство дори стигна до категорично твърди мерки, като блокира всички продажби на южнокорейците, защото те не се отказваха от доходоносното предприятие на Румъния.

Ако се вгледаме в направеното от румънското правителство, ще видим, че Румъния поема контрола върху стратегически индустриален обект, който е бил приватизиран преди 21 години. Румънският министър на икономиката Данут Андрушка заяви категорично, че по този начин държавата може много по-ефективно да защити интересите си, и интересите на висококвалифицираните работници в корабостроителницата.

С други думи, румънците направиха, без да им мигне окото, това което Борисов от 10 години ни убеждава, че било невъзможно. И че държавата не била добър стопанин!

Въпросът е защо след повече от четвърт век приватизации и „модерен“ капитализъм, Румъния се принуди да си върне най-голямата корабостроителница? Ами много просто. Каза го румънският министър на икономиката в прав текст.

Капитализмът защитава само себе си. И своите печалби. Интересите на държавата и на наемните работници няма кой да ги защити, в което и да е приватизирано предприятие.

Нещо повече. Тук не става дума за някакви малки или средни западни фирми. Става дума за корпорации-гиганти в много области. Но…и те се ръководят от жаждата за грабеж и натрупване на бърза печалба. Значи тук не става дума за някой „лош“ капиталист, който не може да си направи сметките и затова ощетява своите работници.

Тук става дума за изначалните пороци на капитализма. А те са безмилостна експлоатация, жажда за все по-големи печалби, стремеж да се унищожи конкуренцията, и зачитане само на интересите на самия капиталист.

А най-лошото е, че колкото повече се „развива“ капитализма, толкова по жаден за богатства и власт става той. Пред очите ни е така нареченият неолиберален капитализъм, който само за двадесетина години разви манията за господство над целия свят, и глобално величие на тридесетина големи щатски и западноевропейски корпорации.

Те искаха да поробят и унищожат света. А Борисов като слуга на тези „евроатлантически“ олигарси, само повтаряше, че приватизацията е единствено печеливша дейност. Че държавата не може да се справи с икономиката. И затова трябвало да дойде някой „стратегически инвеститор“, който да „оправи“ България.

Именно затова той не си мръдна пръста да направи нещо за българската икономика. Само пилееше народните пари за магистрали, градинки, пейки и санировки.

Но парите в бюджета свършиха. И той започна да тегли заеми. Без да говорим за тези преди него, само той е взел около 30 милиарда лева с лихвите. И се хвали, че държавата била стабилна. Ако фалирала държава, която живее от чужди подаяния/заеми, може да се нарече стабилна, тогава здраве му кажи.

Затова народът нарича Борисов и правителството му „престъпници“, които трябва да отговарят пред съда за своите злодеяния, спрямо България.

И това ще стане. Защото гласът народен, винаги е бил глас Божий!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

3 thoughts on “РУХНА още една ЛЪЖА на Борисов: Ето какво НАПРАВИ съседна страна, НАПУК на герберите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *