Тереза Мей отиде в историята: Какво става с Брекзит-а?!

Свят

В първа реакция веднага след изявлението на британския премиер Тереза Мей, че ще подаде оставка на 7 юни, лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин каза, че тя е взела правилното решение, предаде Ройтерс.

Корбин подчерта, че нейната разединена партия не е в състояние да управлява страната и настоя за провеждане на нови парламентарни избори. Лидерът на новосъздадената Партия на Брекзита Найджъл Фараж обясни неуспеха на Мей да намери изход от създалата се ситуация за излизане на страната от ЕС с това, че тя не е отчела правилно настроенията в страната и в собствената си партия. „Отидоха си вече двама лидери на торите, чиито инстинкти бяха проевропейски. Или тяхната партия ще извлече поуки от този урок, или ще умре“, каза той.

Министърът по пенсионните въпроси Амбър Ръд каза, че Брекзит е процес, и е необходим компромис, за да бъде прието споразумение за развода, което да работи за всички. Тя призова за обединение в редиците на консерваторите, за да се постигне успех в следващата фаза на славната история на нейната партия. Консервативната депутатка Тереза Вилиърс също посочи, че бъдещият лидер на Консервативната партия трябва отново да я сплоти и да осигури реално лидерство и политическа посока. Според нея, новият партиен лидер трябва веднага да потърси подобряване на условията в споразумението за излизане от ЕС.

Керълин Фейрбейн, директор на Конфедерацията на британската индустрия, похвали усилията на Тереза Мей да осигури такова споразумение за Брекзит, което да защитава икономиката на Великобритания. И изрази мнение, че тя се оттегля с уважението на бизнес средите. Нейната оставка обаче трябва да бъде катализатор за промяна, защото не може да има план за Великобритания без ясен план за Брекзит./blitz.bg/

Тези реакции на практика означават, че Брекзит ще има. Въпросът е при какви условия. Естествено Найджъл Фараж иска твърд Брекзит, след което Британия да се договаря с всяка страна поотделно. Защото и без това, търговските отношения на Лондон с другите страни не се правят в Брюксел, а се договарят с всяка страна поотделно. Да не говорим, че Англия си развързва ръцете да търгува и със страни, които са извън ЕС.

А що се отнася до мнозинството депутати в британския парламент, които не одобряваха споразуменията на Тереза Мей, тяхната цел бе хем да напуснат ЕС, хем да останат в него, но като ползват само икономическите благинки. Без да плащат такса, и без да изпълняват волята на Брюксел. Това разбира се, няма как да стане. Но истината е, че Брекзит се проваляше досега, тъкмо заради парите. Защото Лондон иска да договори по-добри условия за себе си, а Германия и Франция не са съгласни на това.

И точно защото става дума за пари, а не за това, че било много трудно да се излезе от ЕС, сигурно ще бъдем свидетели още дълго време на взаимното извиване на ръце, което акулите от едната и другата страна на Ламанша опитват да прилагат на „съюзниците“ си.

Автор Иво Македонски, istinata.net

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *