Румен Радев след срещата: Трябва да изработим обща позиция, която да защитава българския интерес!

България отблизо

Трябва да изработим обща позиция, която да защитава българския интерес.

За това призова президентът Румен Радев след консултациите на „Дондуков“ 2.

 

Държавният глава Румен Радев свика от 9.30 часа консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз“.

 

„При очакваното още в средата на този месец решение за започване на започване на преговори на република Северна Македония с ЕС участниците в тази среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за национална позиция, за изработване на такава позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Тези изисквания и критерии следва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължителни условия за приемане на република Северна Македония в ЕС“, каза Радев в изявление след срещата.

 

И продължи: „Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес. А също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решаване на всеки етап от този преговорен процес и то с ясни измерители. Такава позиция следва да бъде представена и да бъде запознат българския парламент с нея“.

 

На поканата на държавния глава се отзоваха премиерът Бойко Борисов и лидери на основните политически сили.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *