Алерголог разкри как цялата храна ще бъде замърсена с насекоми и какви опасни болести причиняват те

България отблизо

Храненето с насекоми може да доведе до много опасни кръстосани алергични реакции. Това каза в интервю за БТА алергологът д-р Тихомир Мустаков.

След разрешение от Европейската комисияq домашните щурци вече е възможно да се консумират замразени, сушени или на прах, както и да се използват ларви на брашнения бръмбар в храната. Подобни правила вече съществуват и за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия червей.

За нашия географски регион храненето с насекоми е екзотика, каза още той. По думите му, освен алергии, сигурно ще зачестят случаите на алергенно замърсяване на храната, което означава, че дори официално в определен продукт да липсва даденият алерген, е възможно той да попадне в поточната линия, по опаковките и т.н., което означава, че всичките ни храни могат да бъдат замърсени с алергени.

Например, когато въведохме соевият протеин в продуктите, стана така, че сега, на практика почти цялата индустриално преработена храна съдържа соя. И вероятно същото ще стане с брашното от насекоми.

Хранене с насекоми и кръстосани алергични реакции

Консумирането на различни насекоми не е нова идея, освен това то е традиционно за някои райони на Земята, допълни лекарят. По-скоро това, което буни духовете, е дали трябва да ги ядем ние, които не сме свикнали с този тип храна. Стои въпросът и какво налага да ядем скакалци, каза още д-р Мустаков. Никак не е маловажен въпросът дали трябва да се променя традиционното хранене в различните части на планетата.

Тази храна, като алерген, провокира доста въпроси, тъй като насекомите съдържат алергени, които могат да доведат до кръстосани алергични реакции. Има установени алергени в множество насекоми и това, че ще започнат да се предлагат като масова храна, би разширило много контакта с тези алергени. Кръстосана алергична реакция може да се получи у хора, които консумират някои от насекомите, но имащи алергия към домашно-праховите микрокърлежи, към скариди или към червени оцветители в колбасите, които се правят от ракообразни, посочи д-р Мустаков.

По думите му това, на пръв поглед, са много различни алергени, но тъй като имат обща структура, предизвикват алергични реакции у едни и същи хора. Това са всъщност кръстосаните алергични реакции, уточни той и напомни, че те биха влошили и дихателните алергии. Може да се очаква повишаване на честотата на алергиите към такъв тип храна.

Нетрадиционни храни поставят имунната система пред изпитание

Консумацията на нетрадиционни продукти поставя имунната система пред изпитания, защото хората генетично се адаптират към храната, с която разполагат в региона. Доказано е, че промяната в типа хранене увеличава значително алергичните реакции, а в случая става дума точно за такъв тип промяна, добави д-р Мустаков.

Гените ни са „възпитани“ да не реагират на традиционните ни храни. Много рядко в страната ни се отчита алергия към чушки, но в някои други европейски популации са доста по-чести тези случаи. Това е пример как типът хранене променя възприемчивостта на имунната система и тя го разпознава като безвреден и го възприема без да създава имунен отговор. Когато, обаче, за имунната система има нещо ново, въпреки че тя не знае дали е полезно или не, го възприема като чуждо и се опитва да го атакува.

Хитинът не е единственото вещество, което би могло да отключи алергична реакция. Редица ензими от обмяната на насекомите също могат да бъдат алергени, посочи още лекарят.

Признаци на алергична реакция и овладяването й

Първата алергична реакция най-често е неочаквана, особено когато в семейството няма алергични хора. Признаците на алергия, които би трябвало да бъдат разпознати, са сърбящ обрив, отоци, суха кашлица, задух, чувство на стягане в гърлото или в гърдите, повръщане или силни коремни болки, в редки случаи може да се стигне и до шокова реакция, съпроводена със спадане на кръвното налягане, както и евентуално изпадане в безсъзнание. Това е спектърът на реакции, които биха могли да настъпят при хранителна алергия, посочи медикът. Според тежестта на оплакванията обикновено се използват антихистаминови препарати, кортизон, а в по-тежките случаи се прилага адреналин. По думите му евентуална алергична реакция след консумация на насекоми или брашно от тях би се овладяла с медикаментите, които и сега се използват като противоалергични.

В България не ми е известно да има тестове за диагностика на алергия към насекоми в храната, добави д-р Мустаков. По думите му в света вече има доста усъвършенствани тестове, които могат да идентифицират много малки количества от този алерген в храната.

Прясна храна, произведена в радиус от около 300 километра

Насърчавам хората да се хранят с възможно най-прясната и „локална храна“, произведена в рамките на около 300 километра т.е. тази, с която са свикнали най-много, каза още д-р Мустаков. Той посочи, че не е привърженик на екзотичните храни, дори и да не са скакалци.

Източник Днес.дир.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *