Анализ на в. „Труд“ опитва да проникне зад кулисите на бунта „Пригожин“

Свят

За най-велики методи в природознанието са признати експериментът и наблюдението. В обществознанието също, в политиката в частност, затова я има социологият, например, пише Труд бг.

 

Протестът на ЧВК „Вагнер“ в Русия се оказа проба за лоялност в страната и чужбина към политиката на Кремъл и лично на президента Путин. Наблюдаваме първите резултати.

Пряко потвърждение, че не се касае за опит за преврат срещу властта, даде самият предводител на пътешествието на „музикантите“ от Ростов на Дон към Москва. Протест беше това, сподели Пригожин. Сглобеността на проявата се потвърждава косвено и от липсата на каквото и да било наказание за участниците.

Разбира се, никой никога няма да признае причастност към едно активно мероприятие. Това нито Западът го прави, нито Русия. А Путин обра нови порции безрезервна подкрепа отвсякъде в държавата, особено обилни от политическата класа, армията и населението.

„Вярвам, че Путин е отслабен, но крайните последици от бунта остават неясни“, каза германският канцлер Олаф Шолц. Това „вярвам“ без яснота под него никак не тежи. Особено със съществената добавка: „Русия е ядрена сила, тя е много мощна страна и затова трябва да наблюдаваме много внимателно, когато възникнат опасни ситуации“. Ясно му е, че Русия никак не е отслабена.

От анкета на Le Figaro с въпроса „Смятате ли, че Владимир Путин спечели битката си с Пригожин?“: Да: 39,62%, Не: 60.38%. Следва, че Путин е спечелил, но Пригожин победил.“ Но няма загубил! Ориентират се французите въпреки бясното сатанизиране на Путин и липсата там на конкретна информация за Пригожин.

И много други европейци се ориентират. Не се дезориентираха и руснаците. Появила се е паника в някои големи градове, но за кратко. Защото мероприятието хитро беше задействано в съботен ден, когато банките не работят. И приключи още същия ден, за да не раздруса силно финансовата система.

В обменните бюра на 24 юни стойността на долара е варирала от 84,5 до 200 рубли, на 26-и от 79,5 до 85,25.
Няма паника. Говори за добре планирано и пресметнато във времето мероприятие.

Foreign Policy от 28 юни: „Руската икономика се оказа неочаквано устойчива. САЩ и Европа искаха да я лишат от приходи, но тя си уреди връзки извън западния свят. Това, между другото, сочи за глобални промени в разположението на силите.“

Тук-там е имало обаче панически реакции и действия. Също така очаквани и внимателно наблюдавани от властта и нейните тайни служби.

Рязко, стотици пъти са поскъпнали билетите за самолети влакове за чужбина на 24 и 25 юни. Най-много в посока Грузия, Армения, Турция, Средна Азия и по-далеч.

Внезапно им се наложило да лекуват болести, да се разтоварят от прегаряне, да посетят роднини. Сред паникьосаните са чиновници, олигарси, политици. Предугадили вероятността от предстоящи чистки, търсене на отговорност за придобити богатства, обслужване на вражески интереси и вредителства.

„Бунтът на Пригожин срещу Путин“ най-приятелски е потушен от президента на Беларус Лукашенко, заявил се нееднократно за силно благосклонен и към двамата. Путин немедлено нарежда на бойците да оставят тежкото си въоръжение и да се отправят към редовните въоръжени сили. А пък които вагнерци предпочитат, да тръгват с Пригожин за Беларус.

Обаче малко по на запад реагират тревожно. Особено след като знаят, че съвсем наскоро в тази страна са развърнати руски ракети с ядрени заряди и са кацнали руски бойни самолети, способни да носят подобни. Сега там и ЧВК?!

Русия не е пионер в тази област, първите и частни военни структури се появяват при първия цар – Иван Грозни. Доста време са ползвани за специални задачи приграничните казашки общности. И те, както предшествениците си германските ландскнехти от края на XV век, нерядко са упражнявали грабежи и разбойничество.

Такъв е профилът и на Пригожин, на немалка част от бойците на „Вагнер“. Ядрото са бивши професионалисти от спецчастите на ГРУ и група „Алфа“ на КГБ за операции в чужбина.

Пръв императорът на Свещената Римска империя Максимилиан I Хабсбург наема бойци от Тирол, Швабия и Алгой след 1482 г., а после холандци, швейцарци и прочие мигранти.

Защо да не възприемат опита му и други властители!
Богатствата на държавите от Западна Европа са придобити главно с престъпни средства, с прилагане на геноцид чак до пълното изтребване на цели племена и народи.

Казаците на атаман Ермак след 1583 г. са завоювали повече от половината Сибир за царска Русия. Малко преди него пиратът капитан Дрейк завоюва богатства и земи за британската корона, за което е произведен от кралицата в лорд. Под строг контрол от армията през 1967 г. в Англия наново се появяват ЧВК.

Подобни структури СССР използва през 1936 г. в гражданската война в Испания и Китай, натрупва се богат опит. Бойците в тях са хора с особена психика, нагласи и потребности. Подбират се и подготвят по специална технология, подобни подходи се използват в САЩ, Великобритания и още няколко страни. Свои древни специфики за подготовката им се прилагат в Китай и Япония.

А вагнерци вече имат нови задачи.

Поляците естествено първи реагираха още на 26 юни. Президентът Дуда нарече релокацията на „Вагнер“ в съседна Белорусия „негативен сигнал… преместване на руски войски на запад… около 8 000“.

Вице-премиерът Качински: „Представлява опасност за Украйна и там го разбират… Също е потенциална опасност и за Литва… може би е нова, по-сложна фаза в хибридната война.“

За тази война става дума, операцията в Украйна е само частен случай. Мероприятието с „Вагнер“ се провежда в контекста на предстоящата среща на върха във Вилнюс на 11-12 юли, когато съюзниците от НАТО ще съгласуват многогодишен пакет от помощ за Украйна.

А това е в определена зависимост от сегашното украинско контранастъпление в Донбас.

Ню Йорк Таймс от 26 юни: „Украйна не успява да се възползва от бунта на Пригожин, тези събития не оказаха негативно влияние върху ситуацията на бойното поле за Русия“.

Американският C-SPAN от 29 юни: „Бившият президент Доналд Тръмп заяви, че поради ужасното ръководство на страната тя може да не издържи дори година. Тя се движи към ада, доверието на другите страни към долара спада, може да престане да е световен стандарт, което ще стане катастрофа за САЩ“.

Предстоят избори, може и да преувеличава силно кандидатът за президент, но и пет пъти да е, пак е страшно.

The Nation от 29 юни: „Жизнеността на обединението БРИКС добре показва, че опитите на САЩ да задушат Русия икономически и политически в отговор на украинския конфликт се провалиха… През август в състава на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР могат да се влеят още 13 ключови страни от Глобалния Юг.“

Това са важна част от причините, поради които Кремъл изчаква. Не върши работа Русия просто да превземе цялата Украйна като враждебна спрямо нея.

Ако украинците го проумеят, има шанс да останат държава, ако не – ще я разпаднат. Броят на чуждите наемници близо до фронтовата линия расте, но няма да и помогнат съществено.

Тъкър Карлсън в Twitter: „Зеленски ликвидира в Украйна остатъците от демокрация и се превърна на диктатор… Наистина ли имаме сериозна причина да сме в състояние на война с Русия? Какъв е смисълът да изгарят стотици милиарди долари от бюджета ни, да умират много млади хора? Дали за да придадем смисъл на празния живот на неудачници като Виктория Нуланд и Тони Блинкън?“

Когато Европа силно конкурираше САЩ, в нея управляваха сериозни политически личности, някои големи. Днес не е така, управляват я кирчовци, които Вашингтон тласка към кръвопролитна война с Русия. Мероприятието с „музикантите“ подсказва, че в навечерието на срещата във Вилнюс срещу украинските войски вероятно се подготвя голямо руско контранастъпление.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *