Анастасия Мозер изумена от носталгията на хората по соца. Това са хора с промити мозъци! Не виждат ли благата на демокрацията?

България отблизо

Бившият депутат Анастасия Мозер представи в студиото на сутрешния блок на „Нова телевизия“ своята книга – „Щрихи от един живот в трудно време“.

Тя е живяла в няколко епохи – преди комунизма, по време на комунизма и в демократична България.

За жалост в България има много промити мозъци от пропагандата – и предишната, и след това комунистическата, защото това беше тяхното най-голямо оръжие. Аз и сега го виждам как, въпреки всичко, хората говорят неща, на които аз съм била свидетел и не мога да се съглася с тях – че преди това било по-добре, че сега е много зле. Не мога да се съглася с това, защото аз съм живяла преди това и как може да искаш да живееш в едно общeство, в което няма свобода – нито на словото, нито на движението, нито на жилището ти, защото ние всички бяхме принудени и имахме право на половин стая“, каза тя.

„Нещата са се променили, смятам, че са към добро. С промяната на собствеността, например. Защото аз бих се учудила, ако утре нещата се върнат така, както бяха. Всички тези, които придобиха нещо благодарение на реституцията и на другото отношение към собствеността, защото връщането на частната собственост е един много важен елемент на прехода, не мисля, че те ще бъдат съгласни да се откажат от всички тези придобивки. И после – като влезеш сега в един магазин за храна има всичко.  Винаги съм се изумявала от носталгията на хората по онези времена. Тя е много криворазбрана. Защото аз не виждам какво искат – репресиите ли да се върнат, лагери ли да има, да се върнат затворите, в които вкараха хората, които бяха дисиденти и демократи. Това ли е което на хората им харесва? На мен не ми харесва“, категорична бе тя.

Мозер се върна и към спомените си от своя път в политиката след 1989 г. „Синята коалиция ОДС е един от важните моменти в историята на България. Той не беше лесно постигнат, защото вечно имаше едни търкания, но нашата коалиция с демократичната партия, със Стефан Савов, беше нещо уникално. Ние работихме за демокрацията, а не за собствените си интереси и както казваше Савов сме яли много гущери, защото вечно се опитваха да ни пренебрегват, но важното е, че тогава се направи нещо много важно – ОДС дойде на власт с едно абсолютно мнозинство в парламента и тези законови промени бяха предприети. Това проправи пътя ни към ЕС“, каза още тя „Мисля, че навреме се оттеглих, защото политическият ландшафт се беше вече променил и аз не се вписвах в него. Аз исках да работя изцяло за хората. България върви напред, каквото и да казват хората. Надявам се, че тя ще продължи по европейския си път. И Европа трябва да направи някои промени, защото и там нещата се промениха, но връщане назад няма“, заяви Мозер.

Б.р. Не сме промити, г-жо Мозер. Просто сме бедни.

Отчайващо бедни!

А това, колко е хубав животът сега, са само приказки. От вашата камбанария.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *