Атанас Славов: Десислава Атанасова ще бъде избрана с монолитно мнозинство, защото е способна жена и ценен кадър

България отблизо

Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви пред bТВ, че не е съгласен Десислава Атанасова да си прави отвод по делото за промените в основния закон, ако бъде избрана за конституционен съдия.

 

Към момента президентът Румен Радев и депутатите на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ атакуват конституционните промени.

 

„Важно е да бъдат защитени промените в основния закон от Конституционния съд. Не трябва г-жа Атанасова да се лишава от участие в може би най-важното дело на годината. Не съм съгласен да си направи отвод по това дело“, каза Славов.

 

Според него Десислава Атанасова ще бъде избрана с монолитно мнозинство. Той обясни предположението си с това, че зад кандидатурата ѝ стоят решения на лидерите на парламентарно представените партии.

 

Освен дългия юридически опит, за Конституционния съд е много важно да има политическа сензитивност, защото голяма част от решенията, които се вземат, са и стратегически политически решения наред с чисто юридическата аргументация, обясни  министърът на правосъдието.

 

Попитан, ако сега беше в Народното събрание, щеше ли да подкрепи кандидатите за съдии в Конституционния съд – Десислава Атанасова, номинирана от ГЕРБ, и Борислав Белазелков, номинация на „Продължаваме промяната – Демократична България“, министърът отговори: „Имайки предвид, че лидерите на двете парламентарни групи са внесли предложенията – да, аз като народен представител винаги съм бил достатъчно последователен в изборите и решенията, които правя“.

 

Според него е неслучайно, че за 33 години винаги е имало политици, които буквално от парламента и от Министерски съвет са влизали в Конституционния съд. Дали това трябва да е водещ принцип – не, но това е важно за Конституционния съд, коментира Славов.

 

Правосъдният министър смята за важно в дебата, който се води в Конституционния съд по законите, предмет на конституционен контрол, да е ясно какъв е залогът – политическият, гражданският, институционалният. „Това най-ясно може да го каже човек, който е бил в процеса, бил е в политиката, който знае какъв е дебатът, когато се приема едно законодателство“, заяви той и акцентира, че е важен и политическият професионализъм.

 

В отговор на въпрос би ли се подписал до Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски под номинацията на Десислава Атанасова, Атанас Славов каза, че това е „очевидно парламентарната тактика, избрана от парламентарните групи“. Между това да гласуваш и това да подпишеш няма много голяма разлика, допълни министърът.

 

По думите му е очевидно, че е търсена символика, това, че тези двама кандидати изразяват позицията на парламентарното мнозинство.

Славов подчерта, че е наистина важно в предстоящото изслушване всички въпроси, които вълнуват обществото, да бъдат зададени на кандидатите за Конституционния съд: относно стаж, професионализъм, опит, как се справят с потенциален натиск, как остават политически независими, въпреки че са избрани от най-политическия орган в държавата.

„Нямам никакво съмнение, че буквално от скамейката да влезеш на банката като конституционен съдия, да облечеш тогата, няма да е лесно като личностна трансформация“, коментира министърът, но изрази убеденост, че всеки добър професионалист може да сложи границата.

Мисля, че ще има монолитна подкрепа, иначе би било някаква форма на поставяне под въпрос на лидерските решения, което не мисля, че ще се случи, отговори той на питане очаква ли членове на неговата партия („Демократична България“ бел.ред.) да не подкрепят кандидатурата на Десислава Атанасова.

 

 

Славов подчерта, че до ротацията през март правосъдното министерство ще е подготвило изцяло нов Закон за съдебната власт. Очакванията му са през април или май той да бъде приет.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *