Бивш президент: Имаме нужда от Русия, а Украйна няма място в ЕС и НАТО

Свят

Бившият президент на Франция Никола Саркози предизвика възмущение в Киев и Париж след свое интервю в Le Figaro в сряда.

 

В него той призова за „компромиси“ за прекратяване на войната в Украйна и предполага, че руската инвазия може да бъде прекратена с нови референдуми в окупираните територии.

„Украинците… ще искат да завладеят това, което им беше несправедливо отнето. Но ако не успеят да го управляват напълно, изборът ще бъде между замразен конфликт… или поемане на големия път с референдуми, стриктно наблюдавани от международната общност“, каза Саркози.

Според него Крим е бил руска територия до 1954 г. и мнозинството от кримчани винаги са се чувствали руснаци и затова „всяка крачка назад е илюзорна“.

„Ще бъде необходим безспорен референдум, за да се затвърди сегашното състояние на нещата“, добави той.

Бившият президент настоя, че руският лидер Владимир Путин „не е ирационален“ и може да бъде „достигнат“ с правилния вид дипломация от Европа, връщайки се към нахлуването на Москва в Грузия през 2008 г., когато Саркози каза, че „е убедил (Путин) да изтегли танковете си. ”

„Русия е съсед на Европа и ще остане такъв“, каза той. „Дипломацията, дискусията и разговорите остават единственият начин за намиране на приемливо решение. Нищо не е възможно без компромис.”

Саркози добави, че Украйна трябва да остане „неутрална“ и няма място в ЕС или НАТО.

Думите му предизвикаха незабавен отговор от Киев.

Съветникът на украинската президентска администрация Михайло Подоляк ги определи като основани на „престъпна логика“.

„Не може да търгувате с територии на други хора, защото се страхувате от някого или защото сте приятели с престъпници“, добави Подоляк.

„Крим и Донбас бяха и са безусловна територия на Украйна. И съответно единственият начин наистина да се спре войната е връщането на международното право на тези територии. Което означава само едно: Русия трябва да загуби. По-малко провокации, по-малко противоречиви изявления, по-малко насърчаване на престъпността“, добави Подоляк.

Докато беше на поста, Саркози „умишлено е участвал в престъпен заговор за завземането на украински територии от Русия“, обвини го той.

Бившият президент беше разкритикуван и във Франция.

Бившият съветник по разузнаването на Саркози Джером Поаро каза пред LCI, че думите на бившия държавен глава са „срамни“.

Само че освен Украйна и Франция, огромна част от останалия свят иска приключване на войната и справедливо решение за руските хора в Украйна, както и гарантиране на сигурността на Русия и целия свят

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *