Бивш шеф на МИ-6: Израелската армия не може да унищожи напълно „Хамас“

Свят

Израелската армия не е в състояние да унищожи напълно „Хамас“, което допълнително би усложнило ситуацията в региона.

Това смята Джон Сойърс, бивш ръководител на британската служба за външно разузнаване МИ-6 и бивш постоянен представител на Великобритания в ООН. Той посочва това в авторска статия във в. „Файненшъл таймс“, цитирана от БТА.

Сойърс подчертава, че управлението на ивицата Газа ще бъде едно от основните предизвикателства пред израелските власти в случай на сухопътна военна операция. Според бившия офицер от разузнаването „Израел няма желание“ да окупира отново Газа.

„Ръководителите на израелските сили за сигурност знаят, че целта за унищожаване на „Хамас“ вероятно е непостижима за тях„, смята Сойърс.

Ивицата Газа трябва да бъде поставена под международен контрол след приключването на операцията на Израелските сили за отбрана, пише още Джон Сойърс.

„Газа се нуждае от някаква външна администрация. В миналото ООН направи това в държави като Намибия, Камбоджа, Босна и Източен Тимор. САЩ също постъпиха по този начин в Ирак след злополучната си инвазия. Допускат се грешки, но при всички тези случаи имаше администрация, която помогна на съответните страни да продължат напред“, добавя британският експерт.

Сойърс отбелязва и значението на международните мироопазващи сили за формирането на ново правителство с местна подкрепа.

„Предизвикателствата в Газа може да са огромни. Всяко подобно присъствие трябва да е ръководено от арабски страни като Египет, Мароко и Саудитска Арабия, които биха били приемливи за Израел и имат подкрепата на палестинския народ. Държави като Пакистан, Индонезия и други страни от Залива също биха могли да дадат своя принос. Администрация, одобрена от ООН, ще се нуждае от мандат на Съвета за сигурност, а Русия и Китай биха се подписали само ако начело на инициативата застанат араби. Възможна алтернатива би бил мандат от Арабската лига, но той не би имал нужния авторитет“, пише Сойърс.

Източник Днес.дир.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *