Бойко Ноев: Крайно време е да изпратим оръжие на Украйна, стига сме превивали гръбнак пред Кремъл

България отблизо
Политиците на деня трябва да разберат, че е крайно време да престане поведението на България на превит гръбнак и подчиненост по отношение на Кремъл и Путин. Този синдром беше на път да се изживее. Това заяви Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО.

Относно твърдението на настоящия министър на отбраната, че страната ни няма достатъчно количество изправно въоръжение, което да може предостави на Украйна, Ноев заяви: „Ако говорим за оръжейни системи е едно, но ние имаме много боеприпаси, които са в края на своя живот и могат да бъдат използвани сега“.

Той подчерта пред БНР, че е от стратегически интерес за България войната да свърши по-скоро.

По тази причина решение на Народното събрание трябвало да казва, че ще предоставим на Украйна военно-техническа помощ, включително въоръжение и боеприпаси.

Според него способностите ни, които се засегнат, трябва да бъдат компенсирани от съюзниците.

„Нашата протововъздушна охрана и днес е в плачевно състояние. Отдавна трябваше да поискаме от НАТО да ни бъдат изпратени системи от типа на „Патриот“ и други. Присъединявайки се към солидарността с Украйна, ние трябва да използваме това, за да укрепим нашата сигурност“, категоричен е Ноев.

Припомняме, на 4 май 2022 г. депутатите решиха България да предоставя хуманитарна, но не и оръжейна помощ на Украйна.

Ноев коментира и взривяването на Кримския мост: Изрази надежда замесването на България в случилото се с Кримския мост да послужи като повод на политиците, взимащи решения в момента, категорично да отговорят със съответните политически действия, а не „със снишаване и прикриване“.

Според него българските институции са реагирали адекватно на външнополитическите събития през изминалата седмица.

Ноев е на мнение, че ще бъде трудно да се състави правителство.

По негови думи България в момента се раздира от две основни противоречия.

„Едното е между гражданите и т.нар . статукво. То все още не е решено. Трябва да има промяна в прокуратурата и съдебната власт. Другото е дали сме с Европа, или с Путин. Те се преплитат“, обясни той.

Той очаква да чуе позицията на държавния глава Румен Радев за замесването на България в случая

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *