Бойко Рашков сензационно: Лице на корупцията в България не е „Нотариуса“, а Делян Пеевски

България отблизо

По време на дебатите за създаването на специална комисия, която да установи има ли неправомерно влияние върху правораздавателната система у нас и обстоятелствата около убийството на Мартин Божанов – Нотариуса думата взе и депутатът от ПП/ДБ Бойко Рашков.

Според него подобни комисии са абсолютно неефективни, няма и как да има някакъв сериозен резултат.

Така Бойко Рашков се противопостави на решение, което излиза от неговата парламентарна група отново, след като се обяви и против промените в Конституцията. В последните два месеца Бойко Рашков направи открито не едно политическо изказвание, което пряко уличават участието на ДПС във вземането на решения и/или бездействието на ПП/ДБ като уж отколешни борци за правова държава и срещу корупцията.

За него Нотариуса е много ниско в корупционната схема. Народното събрание не може да се занимава с някакъв клуб. Той се възмути, че нашите политици се правят на ни лук яли – ни лук мирисали, и искат да хвърлят прах в очите на хората. Рашков не вижда ефект какво ще стане като се разбере кой е влизал в клуба.

България се разяжда от корупция, а в Народното събрание има лице на корупцията – Делян Пеевски, както обяви Рашков от трибуната. В ниските нива на корупцията се намесили адвокати, биячи и други подобни.

Комисията ще се занимава ли с тази материя, недоумява депутатът. Като министър при него дошли хора да се оплакват от Мартин Божанов. Той постави въпроса и за Пепи Еврото, който бил гнездото на корупцията. Антикорупционната комисия отдавна трябвало да се занимава с имотите му, но върху семейството на Еврото има разпънат държавен чадър.

Рашков попита дали парламентарната комисия ще се занимае и с кариерата на Пепи Еврото в съдебната система. Някой ще попита ли Сотир Цацаров какви високи професионални качества е видял в Пепи Еврото, попита депутатът. Той каза, че Цацаров е оказвал натиск върху Бюрото за контрол на СРС и дали не е работил с един санкциониран по Закона Магнитски.

ИТН се солидаризираха с думите на Рашков Лидерът на БСП Корнелия Нинова също взе думата и сподели, че има класическа форма на октопод, обградил съдебната система. През Конституцията овладявате прокуратурата, обърна се тя към мнозинството. Левите смятат, че комисията ще бъде използвана в интерес на определени лобита и чешене на езици.

Парламентарните групи и на ГЕРБ и ДПС, както и на ПП/ДБ входираха в деловодството на Народното събрание проекти на Решение за създаване на временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса. В пленарна зала проектът бе представен от Мирослав Иванов от ПП/ДБ.

От „Има такъв народ“ излязоха с контрапредложение за създаване на комисия, която да разгледа и установи криминалните връзки и влияния при съставянето на настоящото правителство. Конкретно депутатът от ИТН Гроздан Караджов визира евентуалните връзки на Кирил Петков, баща му и вече покойния Алексей Петров – Трактора. В предложението от ИТН не се говори за други връзки и други народни представители.

Съответно дискусията след това прерасна преди всичко в коментар на депутатите от ИТН и Възраждане по тази втора предлагана комисия. По четири изказвания направиха Цончо Ганев и Петър Петров, поне 3 направи Искра Михайлова, Тошко Йорданов и Костадин Костадинов по едно.

От останалите парламентарни групи се включиха по веднъж Мирослав Иванов и Надежда Михайлова.

Източник Нюз.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *