Боян Чуков: Байдън се провали, шансовете на Тръмп скочиха, а британците му помагат

Свят

Първоначалният конфликт на 7 октомври между ХАМАС и ЦАХАЛ за броени часове се превърна в битка между евреи и палестинци. Малко по-късно драмата се трансформира в сблъсък между евреи и араби. И логично премина във война между евреи и мюсюлмани. Шиити и сунити забравиха своите противоречия и започнаха да координират своите действия.

Днес битката вече е между САЩ/ЕС/Израел и Глобалния Юг. По принцип Израел е 51-вия щат на САЩ. И ЦАХАЛ бе непобедим докато Пентагонът бе непобедим. МОСАД бе силен докато ЦРУ властваше навсякъде безпроблемно.

Днес картината е коренно различна. Светът е многополюсен. Почти. Конфликтът в Палестина е многофакторен и многоходов. Като сложно диференциално уравнение. Двуходовите анализи за случващото са по-скоро полупримитивна пропаганда. Независимо в чия полза се правят.

Задкулисният демиург има план-график за развитието на събитията. И засега наблюдаваме само първо действие на спектакъла. Дали ще успее? Ще видим.

Снощи Джо Байдън направи обръщение към нацията. Той се самоунищожи безвъзвратно. С това обръщение Джо Байдън сведе до минимум своите шансове да бъде преизбран за президент на САЩ. Обстановката в Палестина се плъзга към широкомащабна регионална война. Въпреки усилията на много страни да се предотврати най-лошото… глобална ядрена война.

Доналд Тръмп рязко покачва своите шансове да победи на президентските избори през 2024 г. Великобритания в това отношение му помага все по-малко завоалирано. Британските медии започнаха да коментират провала на САЩ в Близкия Изток. Провалът на Байдън и Блинкен. Провалът на демократите. Което е неоспорим факт.

Министърът на отбраната на Великобритания си позволи да каже, че не е съгласен с щатския президент, че окупирането на Газа е грешка. Разминаването между Лондон и Вашингтон е повече от очевидно.

Провалът на САЩ в Близкия Изток, а и не само, открива широки хоризонти за стратегията „Глобална Британия“. Нали заради нея Обединеното кралство напусна ЕС.

Да не забравя! От значение са шотландските корени на Доналд Тръмп по майчина линия. За плиткомислещите този факт не е съществен. Но той е важен. Нали Тръмп подкрепи Brexit?

Легналият със забит нос в асфалта Олаф Шолц в Израел показа отлично и нагледно къде е ЕС в палестинската драма, която е и израелска. САЩ започват да се клатушкат и британците вероятно считат, че сега е моментът отново да превземат лидерството в англосаксонското ядро.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *