Бунт в САЩ: Тексас блокира границите, заплашва Вашингтон с независимост ВИДЕО

Свят

Президентът на САЩ Джо Байдън постави ултиматум на губернатора на Тексас Грег Абът, заплашвайки с „тежки последствия“, ако не изпълни решение на Върховния съд, прехвърлящо контрола върху граничните патрули на федералното правителство. 

Ситуацията предизвика напрежение, тъй като Тексас активно се противопоставя на имиграционната политика на Байдън.

 

Губернаторът на Тексас, който живее в инвалидна количка, обвини Байдън в държавна измяна и тайно споразумение с наркокартели, обвинявайки президента, че умишлено е отворил границата за нелегални мигранти.

Тексас смята, че това може да доведе до получаване на избирателни права на нелегални имигранти, което би засилило позициите на демократите на изборите.

В контекста на този конфликт в Тексас се активизира „Тексаското националистическо движение“, чиято цел е постигането на пълна политическа, културна и икономическа независимост на Тексас от Съединените щати.

Това движение се стреми към отделяне на държавата, което увеличава заплахата от гражданска война в страната.

Ситуацията се утежнява от факта, че Пентагонът, по-специално неговата прорепубликанска част, се опита да започне военна операция срещу наркокартелите, като разположи войски на границата с Мексико.

Това действие беше блокирано от ЦРУ поради нежеланието му да влезе в пряк конфликт и да намали трафика на наркотици. Но Тексас все още има Национална гвардия, която може да действа извън щата.

Тексас беше изправен пред труден избор: или да се поддаде на исканията на федералното правителство и потенциално да отслаби отбраната му, или да се съпротивлява и да поддържа бойните способности на своята Национална гвардия.

Тази ситуация застрашава единството на Съединените щати и увеличава вътрешните разделения.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *