Висш украински генерал съобщи за голяма драма в Киев

Свят

Киев в някакъв момент ще трябва да започне преговори с Русия, за да сложи край на продължаващата повече от две години война, заяви високопоставен генерал от украинското разузнаване в интервю за сп. „Икономист“.

Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж е изключвал преговори с Кремъл, а указът, който той издаде, след като Русия официално анексира четири украински региона през 2022 г., определя преговорите като „невъзможни“, отбелязва Ройтерс.

Но генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на дирекцията на военното разузнаване на Украйна (ГУР), заяви пред списание „Икономист“, че в крайна сметка ще се наложи да се водят разговори, какъвто е случаят с всяка война.

Генерал Скибицки казва, че не вижда начин Украйна да спечели войната само на бойното поле. „Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите – все по-далечна перспектива – това няма да сложи край на войната“, цитира го списанието.

„Такива войни могат да приключат само с договори“, каза той. В момента и двете страни се надпреварват за „най-благоприятната позиция“ преди потенциалните преговори. Но смислени преговори могат да започнат най-рано през втората половина на 2025 г., предполага Скибицки.

Зеленски и други официални лица заявиха, че Русия не е поканена на „срещата на върха за мир“, планирана за Швейцария през юни, тъй като няма гаранции, че Москва ще преговаря добросъвестно.

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба като че ли повтори мислите на Скибицки в отделно интервю за списание „Форин Полици“ тази седмица, като заяви, че целта на срещата на върха през юни е „да обедини страните, които споделят принципи и подходи, на които ще се основават по-нататъшните им действия“.

„След това може да се осъществи комуникация с Русия и тя да бъде част от разговорите. Защото сте прави: в крайна сметка не можете да сложите край на войната без двете страни“, добави той.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски представители твърдят, че Украйна блокира всеки опит за уреждане на конфликта.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *