Владимир Путин в Казахстан обясни какво ще стане със „златния западен милиард в многополюсния свят!

Свят

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна днес в Казахстан, за да участва в срещи на няколко регионални организации, сред които срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия днес, заедно с редица азиатски лидери. Предстои и среща между Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, както и с емира на Катар – шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Ето за какво предупреди Путин в началото на срещата (цитати по ТАСС):

Светът става истински многополюсен и Азия играе много видима, ако не и ключова роля в това, с появата на нови центрове на сила.

Страните от Азия са двигател на световния икономически растеж.

Русия участва активно във всички тези процеси. Ние сме за развитието и просперитета на Азия и за тази цел се стремим да създадем широко отворено пространство за взаимноизгодно търговско и инвестиционно сътрудничество, за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в различни сектори на икономиката.

Работим с други азиатски държави за насърчаване на една равноправна и неделима система за сигурност, основана на общопризнатите принципи на международното право съгласно Устава на Организацията на обединените нации.

Смятаме, че сме изправени пред реална заплаха от глад и нестабилност на цените на храните в световен мащаб и че съществува реална опасност от големи сътресения.

Русия от своя страна прави всичко възможно, за да предостави важни продукти на страните, които се нуждаят от тях.

Призоваваме за премахване на всички изкуствени, незаконни бариери, които пречат на възстановяването на нормалното функциониране на световните вериги за доставки, за да се отговори на спешните предизвикателства, свързани с продоволствената сигурност.

Необходимо е преразглеждане на световната финансова система, която в продължение на десетилетия позволяваше на самопровъзгласилия се т.нар. златен милиард, който блокира всички капиталови и технологични потоци, да живее до голяма степен за сметка на другите.

Считаме, че по-активното използване на националните валути при взаимните разплащания е приоритетна стъпка.

Трябва да размразим незаконно блокираните средства на Афганистан и да компенсираме тази страна за щетите, нанесени през годините.

Приканваме всички азиатски страни да си сътрудничат по-тясно с Международната банка данни за борба с тероризма, създадена по инициатива на Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *