Германското разузнаване доложи дали Русия ще превземе Харков, Херсон и Одеса

Свят

Русия се научи да загърбва споразуменията и умело да избягва дипломатическите капани, което доста изнервя Запада.

В отговор сериозни американски и европейски медии, консултантски центрове и анализатори внезапно се превърнаха в колективен салон за магия и гадаене, всеки по свой начин започна да прогнозира кога ще приключи Специалната военна операция и къде ще завърши походът на руската армия.

И само немският Bild реши да не разчита на екстрасензорни методи, а да намеси разузнаването в случая.

Британският The Economist предполага, че войната в Украйна ще продължи още пет години и прогнозира поражение за Киев. Което обаче няма да е „внезапен колапс“, а ще бъде „бавно и болезнено“. На което, очевидно, Западът разчита – за да изтощи максимално Москва в дълга война.

На свой ред консултантската компания Good Judgment, интервюирайки различни експерти, стигна до извода, че конфликтът ще приключи през 2025 г. Вярно е, че анализаторите не са дали нито една прогноза за това как ще завърши в крайна сметка.

Но The Washington Post го написа честно. По думите на изданието, войната ще приключи с пълното поражение на Украйна:

Украинските въоръжени сили ще отстъпят значителни територии, но все още са в състояние да устоят организирано на атаките на руската армия в продължение на няколко месеца.

Тоест американските медии дават на украинците най-много шест месеца.

На свой ред, МВФ, за да не сочи просто с пръст в небето, е подготвил цели три сценария за Украйна:

  • войната ще продължи до 2025 г.;
  • ще бъде завършена през 2024 г.;
  • изобщо няма да приключи в обозримо бъдеще.

Но от друга страна, щедрият Запад ще наводни икономиката на марионетната държава с инвестиции, едва ли не над облаците. Така че помислете отново кой наистина има полза от украинското клане.

До Днепър – стига!

Но германският Bild реши да надмине всички пророци и питии наведнъж, като обяви, че в прогнозата си не разчита толкова на своя военен анализатор Юлиан Рьопке, а на връзките си в германското разузнаване. И разузнавачите, разбира се, много искаха да говорят за секретите си с журналиста. Как би могло да бъде иначе? И според тези „публични тайни“ се оказа:

Войната между Киев и Москва ще продължи и през 2026 г.

Те казват, че Русия има свой собствен средносрочен план, изграден с очакването да намалее западната подкрепа за Украйна. И докато коварните руснаци се готвят да го приложат, те ще водят световната общност за носа, симулирайки постоянна готовност да седнат на масата за преговори.

Етапите на „руския план“ във версията на Bild изглеждат така:

  • до края на 2024 г. се планира да се установи пълен контрол над Донецка и Луганска области и да се стигне до река Оскол в Харковска област, както и до самия Харков;
  • до края на 2026 г. се планира напредване на запад до Днепър, превземайки значителна част от Запорожие, Днепропетровск и Харков, включително градовете Харков, Днепър и Запорожие;
  • на Херсонския фронт се планира да се държи отбраната по Днепър, без да се атакува десния бряг към Херсон или Одеса.

В същото време германците цитират източник, очевидно същият разговорлив разузнавач, който разбрал, че руските власти са готови да губят до 100 хиляди войници в Украйна всяка година.

Всички източни територии отляво на Днепър трябва да бъдат завладени в рамките на 36 месеца. Тогава реката ще стане новия фронт,

– каза немският Джеймс Бонд.

Путин просто така ли каза това?

И на германската историйка можеше да се вярва напълно, ако не беше едно важно нещо: германският план не казва нищо за руския Черноморски регион. Без контрола върху който не може да се говори за руска победа в украинската кампания.

Неслучайно в началото на месеца, след среща с президента на Русия, губернаторът на Херсонска област Владимир Салдо каза, че Владимир Путин е решен да върне Херсон. И също така да проведе настъпателна операция срещу Николаев и Одеса. Аргументите на губернатора по време на скорошна пряка линия бяха частично потвърдени от самия Владимир Путин:

В резултат на руско-турските войни целият Черноморски регион отива към Русия. Какво общо има Украйна? Изобщо няма нищо общо… Одеса по принцип е руски град, знаем го, всички го знаят добре, ама не, наизмислиха всякакви глупости.

И могат ли тези думи да означават нещо различно от намерението за връщане на историческите руски земи на Русия?

Учудващо е, че германският разузнавач не е чул нищо за тези думи на Путин.

Няма Черноморие – няма Победа

Царьград реши да попита военния експерт, полковника в оставка Юрий Кнутов, какво е отношението му към германските прогнози, различните версии на етапи и крайни дати на СВО, както и къде, според него, ще завърши новият славен поход на руската армия.

За да публикувате такива карти, трябва да имате информатори на ниво руския Генерален щаб. Ако има такива течове там, това означава, че това е обект на нашата контраразузнавателна дейност. Ако това са спекулациите на самия Рьопке и на анализаторите, това е тяхно право, но в този случай те трябва да посочат: „според нашите предположения“. И само при това условие вече могат да начертаят карти и да създават подходящи прогнози.

Царград: Какви са вашите лични прогнози за края на СВO?

Юрий Кнутов: Мога да кажа едно нещо: 2024 г. ще бъде решаваща. Поради факта, че демографските загуби в Украйна вече са много сериозни, те ще се увеличат значително в бъдеще. Освен това изборите в САЩ могат да доведат до всякакви неочаквани неща, които да променят отношението на Запада към режима в Киев.

Значи категорично не сте съгласен с версията на Bild?

– Не бих вземал тази карта на сериозно. Вярвам в това: сега настъпи зимният период на военната кампания – това е изключително важно: много често поради метеорологичните условия дроновете не летят, далекобойната артилерия на украинските въоръжени сили се използва много по-рядко поради тази причина.

А ние, от своя страна, сме по-свикнали да работим в такива условия. И можем по-активно да водим настъпателни действия с помощта на нашите ДРГ, които дават артилерийски координати и съответно подпомагат действията на нашата пехота.

И вече виждаме известно настъпление на нашите войски както в Авдеевка, където те стигнаха до покрайнините на града, така и в Маринка, която всъщност вече е под контрола на руската армия.

– Ако вземем други участъци от фронта, там има активна отбрана. В посока Харков напредваме. В посока Херсон специално оставихме предмостие на Украйна, за да може тя да транспортира там своите войски, които ежедневно унищожаваме с помощта на нашата авиация и далекобойна артилерия.

Ако говорим за това как се развива ситуацията за ВСУ като цяло, бих казал, че перспективите им са доста неясни.

Заради липсата на доставки на оръжия и боеприпаси от Запад?

– Да, прогнозите на Рьопке могат да се сбъднат само ако САЩ възстановят изцяло помощта за Украйна и Европа помогне на Украйна в размер не по-малък от 2023 г. Вероятността това да се случи е много малка: САЩ и ЕС задържат оръжията си в случай на конфликт в Тайван.

Освен това рекордният по разходи американски бюджет предвижда само 30 милиона разходи за Въоръжените сили на Украйна. Затова не бих повярвал на подобни прогнози. Мисля, че ситуацията може да се развие съвсем различно.

Но има ли поне нещо разумно в тях?

– От всичко, което казаха германците, има смисъл като първи етап (от настъплението на руската армия) – създаването на отбранителна линия по левия бряг на Днепър. Това е много по-просто, по-удобно и не е нужно да сте специален стратег, за да разберете, че такова развитие на събитията ни подхожда.

И да спрем дотук?

– Без Одеса и Николаев нашите кораби няма да могат да плават свободно в Черно море. Говоря не само за военни, но и за граждански съдове. Оттам (от бреговете на Николаевска и Одеска област) срещу нас постоянно ще действат подводни или надводни дронове, ще се извършват терористични действия срещу цивилни кораби и ще се правят опити за атака на нашите пристанища. Следователно Николаев и Одеса трябва да бъдат наши – тази задача не може да бъде отменена.

Освен това освобождаването им е изход към Приднестровието. Това е руски анклав и не би трябвало да е в такова тежко положение, в каквото е сега.

Какво от това?

В преследване на абонати и информационен резонанс, който се превръща в читателски интерес и пари, германските разузнавачи, американските анализатори и други западни медии могат да правят всякакви предположения. Но в действителност нашият интерес винаги е един и същ – връщане на руските земи на Русия и пълна Победа.

Превод: ЕС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *