Германците не подкрепят предоставянето на ракети „Таурус“ на Украйна

Свят

По-голямата част от хората в Германия подкрепят решението на канцлера Олаф Шолц да не изпраща крилати ракети „Таурус“ на Украйна, сочи ново социологическо проучване, предаде ДПА.

В допитване до общественото мнение, проведено от центъра за обществени изследвания „ЮГав“ (YouGov) по поръчка на ДПА, само 22 процента от респондентите подкрепят предоставянето на ракетите „Таурус“ за защита на Украйна. Крилатите ракети могат да поразяват цели с голяма точност на разстояние до 500 километра.
Около 58 процента от запитаните са против предоставянето на оръжейната система. Повече от половината от тези 58 процента или общо 31 процента от всички анкетирани като цяло отхвърлят каквато и да е било подкрепа за Киев с германски оръжия. Около 14 процента от запитаните не са изразили мнение по въпроса.

Проучването е проведено между 1 и 5 март сред 2169 германци.

Зад решението на Шолц стои страхът, че Германия може да се превърне в страна в конфликта, ако ракетите ѝ започнат да поразяват руската територия, отбелязва ДПА.

Според проучванията на „ЮГав“ през последните седмици е нараснала опозицията срещу доставката на ракети „Таурус“. В началото на февруари на същия въпрос 31 процента от запитаните все още се били „за“ доставката на ракетите на Украйна, докато само 49 процента са били „против“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *