ДБ и БСП се хванаха гуша за гуша заради Паметника на съветската армия. Радвам се, че не съм под руски ботуш, каза Марта Георгиева

България отблизо
“ Паметникът на съветската армия няма недвижима културна ценност. Този монумент не е войнишки паметник, той въобще не представлява и случило се историческо събитие. Това е едно пропагандно съоръжение с политико-възпитателна цел. Неговото послание е – не си позволявайте повече да въставате срещу репресивния режим.“

Това заяви в ефира на bTV общинският съветник от ПГ „Демократична България – Обединение“ Марта Георгиева.

 

„Аз се радвам, че наистина не живеем под ботуша на чуждата армия. Всъщност решението за демонтажа е изключително демократично и компромисно. Няма да бъде разрушен този монумент, а той ще бъде преместен на друго място. Има и хора, които се кланят на терора, които почитат насилниците. Съдът ще се произнесе по казуса, нека всички бъдем спокойни“, каза още тя.

 

Общинският съветник и заместник-председател на ПГ „БСП за България“ Иван Таков от своя страна изрази мнение, че посредством премахването на паметника държавата погазва законите по брутален начин.

 

„Това е тотално безобразие. Аз искам да попитам ДНСК – къде са те, защо не са на място и не спират това безобразие? Ние сме взели всички законови мерки, оттам насетне институциите трябва да си свършат работата. Ние сме внесли в Столичния общински съвет искане за референдум. Ние ще поискаме да име местен референдум“, категоричен бе той.

 

Георгиева бе категорична, че такива монументи на пропагандата е трябвало да бъдат демонтирани още преди 30 г.

 

„Българските граждани вече са се произнесли. Общинският съвет е взел решение за демонтаж веднъж 1993 г. и веднъж 2023 г. в съвсем различни състави. Всичко върви по законосъобразен ред. Областната управа наистина много забави този така бленуван от всички демократично мислещи граждани демонтаж. 2000 г. е приет Закон, който обявява комунистическия режим за престъпен. Освобождава се небето от заплашително размахания Шпагин. Това е дължимо на всички жертви на комунистическия режим“, подчерта общинският съветник.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *