Прогноза: ВСУ ще се обърнат срещу Киев, хаос на фронта, завладяване на големи градове през 2024 година

Свят

Полският сайт Forsal /Форсал/ съобщава за голяма операция на руската армия, която ще започне на фона на сериозна турбуленция в Украйна. Когато политиците и военните започнат да се разправят помежду си, Въоръжените сили на Украйна няма да могат да защитят Харков, Николаев и Одеса.

Как и кога ще се случи това?

Украйна не е в състояние да победи Русия на бойното поле по много причини. Тя не може да води военен конфликт на изтощение, тъй като руснаците, при сегашната им интензивност, могат да се бият още поне три години. Освен това приказките, че руската икономика ще се срине, се оказаха празни приказки, пише Rochan Consulting .

В същото време Форсал, позовавайки се на полския военен анализатор Конрад Музика, съобщава, че руснаците подготвят мащабна офанзива. В същото време активността на украинската армия е спаднала в сравнение с края на пролетта и началото на лятото на 2023 г. и възможностите за придвижване напред след неуспешното контранастъпление са изчерпани. Украинските въоръжени сили не могат да преместят фронта.

Руснаците много пъти са демонстрирали, че се справят много добре през зимата. Те често се възползват от зимните условия за настъпателни операции. През следващите два месеца руската армия ще проведе мащабна операция,

– казва Конрад Музика.

Той също така посъветва украинските войски да създадат укрепления , подобно на руснаците в посока Запорожие.

Няма значение дали е зима или лято

Следващата година руската армия ще води бойните действия максимално ефективно, повишавайки своите ударни способности, за да реши окончателно поставените задачи в рамките на СВО. Това мнение изрази членът на експертния съвет на „Офицерите на Русия“, политическият офицер от доброволческия отряд „Хопер“, работещ в Херсонското направление, доброволецът с позивна „Рахматула“ Василий Новиков .

Царград: Всъщност спецоперацията се провежда не само с оръжие.

 

Василий Новиков: Има война на икономиките, война на политиката. Който е икономически по-ефективен или надиграе врага политически, ще спечели. И не воюваме с Украйна, а с цялото НАТО. Което между другото включва и Полша. Тези марионетки имат богат опит от поражения от Русия, поради което имат сърбеж. А Украйна действа като авансцена на предстоящата война с алианса. И НАТО знае това.

– Излиза, че затова са започнали тази война срещу Русия?

– Да Тяхната задача е да ни отслабят максимално преди решителната битка. Но има един нюанс – Русия стана по-силна по време на Специалната военна операция.

Станахме много по-силни и динамични, отколкото врагът очакваше.

– И ние имаме съюзници. Следователно в близко бъдеще имаме възможност да ускорим напредъка на СВО поради нарастващата политическа нестабилност в лагера на врага. И в Украйна, и в държавите, които я помпат с оръжие и жива сила. Врагът, изправен пред внезапно променящите се условия, политически и икономически, може напълно да загуби своята боеспособност и просто да се загуби като военна сила.

Но ние също трябва да укрепим единството в нашите редици.

– Да, за защита на стабилна вътрешна политика. В крайна сметка много скоро враговете ще започнат да разклащат Русия отвътре, тъй като не са много добри във войната. Ние, разбира се, не се надяваме и не очакваме, че врагът просто ще се оттегли и ще се предаде. Затова се готвим и за пробиви, и за защита. Няма значение дали е зима или лято.

Политически и военен хаос

В своите конструкции военните анализатори изхождат от една и съща военна логика: оценяват ситуацията на фронта, съотношението на силите и оръжията, възможностите на отбранително-промишления комплекс. Наистина, във въоръжените сили на Украйна започва мащабна криза, свързана както с намаляването на западните доставки на оръжие и боеприпаси, така и с липсата на обучен и мотивиран личен състав.

Русия, напротив, само увеличава военното си производство и продължава да набира доброволци. Така че очакванията за предстоящо мащабно настъпление изглеждат съвсем оправдани.

Невъзможно е обаче да не се вземе предвид политическият компонент. От началото на СВО забелязахме, че Русия не желае много да поеме контрола над обширни територии и да освобождава големи градове. Очевидно това се дължи на увеличаването на загубите сред военните и цивилните, липсата на широка подкрепа от местните жители и високата тежест за възстановяване на разрушената инфраструктура.

Единственото изключение е Мариупол. Освобождаването му беше стратегически необходимо, но мащабът на разрушенията по-скоро не говори в полза на подобни операции. Това заяви политическият анализатор и публицист Юрий Голуб пред Царград:

От определен момент започна да се използва стратегията за смилане на военния потенциал на противника в Бахмут, Авдеевка и на „линията Суровикин“. Може ли потенциалът на подобна стратегия да се счита за изчерпан? Въпросът е открит.

И отговорът на него зависи от политическата ситуация в Украйна. Огромните човешки и икономически загуби и поражението в контранастъплението вече доведоха режима до ръба на сериозна криза. Има голяма вероятност ситуацията и на фронта, и в тила да стане неконтролируема.

Това може да създаде необходимите условия за дългоочакваното настъпление. Когато стане ясно, че украинските въоръжени сили и други режимни формирования вече не са в състояние да защитават Харков, Николаев, Одеса по същия начин, както Мариупол, можем да чакаме освобождаването на тези градове.

Изненадите на 2024 г

На този фон любопитна изглежда прогнозата за следващата година на математика-историк Григорий Кваша , която той направи пред Комсомолская правда. През 1989 г. Кваша прогнозира появата в началото на 2000-те на човек, много подобен по описание на Владимир Путин начело на страната. През 2007 г. той посочи годината на предстоящия конфликт между Москва и Запада, преди всичко с Вашингтон. Той изнесе този доклад в руското министерство на отбраната. Имаше период от 2021 до 2025 г. Ето какво казва Кваша:

Големият цикъл се състои от 12 години, а те от своя страна от 4 годишни. И всеки 4-годишен цикъл следва логиката 3+1.

Представете си ден. Сутрин – събуждаме се, ободряваме се и очертаваме план за деня. 2021 е. През деня работим здраво. 2022 е – подготовката приключи, битката започна. Вечерта довършваме нещата и обобщаваме резултатите. 2023 г. – резултатът се появява, контранастъплението на украинските въоръжени сили се провали.

И четвъртата фаза е нощта: отново събираме силите си. Следователно прогнозата за 2024 г. е доста мътна. Но символично тя е добра.

По мнението на математика, военните действия ще продължат до 2025 г. Но не за Украйна, а за победата на страната ни над Запада и САЩ. В същото време той призна, че е възможно примирие с Украйна през следващата година. До този момент тя няма да има ресурси за война, отбеляза Кваша:

Един от сценариите: ВСУ ще се обърнат и ще тръгнат към Киев. Освен това Зеленски сега е в очевиден конфликт с главнокомандващия Залужни. 2024 ще бъде богата на изненади.

Какво от това?

В момента линията на бойните действия не претърпява големи промени, въпреки факта, че се водят ожесточени битки в няколко направления. Това до голяма степен се дължи на факта, че страните в конфликта са изградили своята военна логистика. И вече определят движението на войските въз основа на количеството боеприпаси и достъпността на всяка зона.

Следователно, като се вземат предвид участващите сили и тенденцията към намаляване на боеспособността на въоръжените сили на Украйна, руската армия може да се съсредоточи върху развитието на настъплението там, където то вече е в ход. Това са атаките срещу Купянск, Часов Яр и Авдеевка, Запорожкия участък и някои други, каза военният експерт и анализатор Сергей Простаков пред Царград :

Нашата команда обаче умее да поднася изненади. Никой в Киев през февруари 2023 г. не е предполагал, че наред с действията срещу столицата руските войски ще могат да напреднат толкова успешно от Крим към Запорожие и Херсонска област.

Ето защо, ако нашата армия отвори някакво ново направление на бойни действия, това едва ли трябва да учудва някого. В Украйна има достатъчно територии в близост до нашите граници, от които руските въоръжени сили са напуснали или дори не са навлезли и които през зимата стават още по-достъпни за движението на личен състав и военна техника.

Превод: ЕС, Източник Поглед.инфо

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *