ДБ и ПП ревнаха: Румен Радев има таен проект срещу демокрацията

България отблизо
Няма редовен кабинет, защото президентът изгражда служебна президентска република“, заяви депутатът от Демократична България Мартин Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Според него президентът Румен Радев е виновен за ситуацията, в която се намираме. „Конкретно тези избори са негова заслуга. Ние от ДБ и ПП бяхме предложили – служебно техническо правителство на българския парламент с 5 приоритета. Щяхме да накараме българският парламент да избира между две алтернативи – технически кабинет на българския парламент с парламентарен контрол и служебен кабинет на Радев. Това щеше да бъде интересно“, посочи Димитров.

 

Депутатът заяви, че Радев не дал мандата на ДБ, защото иска да управлява. „Намираме се на кръстопът с два ясни завоя. Единият е като се събраха ГЕРБ, БСП и ДПС и казаха, че искат да си правят програмно правителство. Другият е пътят на ДБ и „Продължаваме промяната“. Хората трябва да изберат“, категоричен е той.

 

Димитров заяви, че очаква по-добър резултат от ДБ и допълни, кои ще бъдат възможните партньори зависи от изборите резултати.

 

„Водят се разговори между ДБ и „Продължаваме промяната“. Опитът ми е показал, че докато не приключат подобни разговори не е добре да се коментира. Моето лично мнение е, че трябват сериозни разговори, защото има важни задачи, включително и местните избори“, стана ясно от думите на Димитров.

 

Той обясни, че бюджетният дефицит за 2023 г. е рисков фактор, служебният кабинет също. И подчерта, че след април трябва да има редовно правителство. „Фактът, че ГЕРБ, ДПС и БСП се събраха, снимаха и показаха, че правят програмен кабинет е важно. Това ще окаже влияние върху изборите“, обясни той.

 

По отношение на еврозоната Димитров посочи важните дати, като изтъкна, че едните са през февруари, а другите през април. „Бюджетният дефицит е тема по която към април няма толкова високи рискове. Винаги в началото на годината приходите вървят добре. Рисковата част е от септември нататък. Единственият критерий, който България не изпълнява, е критерият за инфлация, но очаквам спад. Има ключови законопроекта, по които ще видим отговорността на парламента. Единият е Кодексът по застраховането“, коментира още гостът.

 

Според него има шанс за еврозоната. „Не трябва да се отказваме от Шенген и еврозоната“, категоричен е депутатът от ДБ.

 

Той определи като безотговорно провалянето на кворума в Народното събрание от ГЕРБ и ДПС. „Безотговорно е. Не може в последната седмица да се провалят ключови законопроекти. Истината е, че те не искаха да има механизъм за контрол над главния прокурор“, посочи той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *