Александър Симов: Лена Бориславова интригантства на политическия терен

България отблизо

 „Има реална възможност в рамките на този парламент да се направи правителство с малко усилия и при създаване на ясна програма и с хоризонт на кабинета. Средата на избори винаги е полезна, но три пъти миналата година гласувахме с надежда за ясна и стабилна формула за управление. Такава няма. Българското политическо пространство е твърде фрагментирано, а комуникацията между партиите е оплетена в червени линии“.

Това каза пред БНР Александър Симов, депутат от БСП.

И уточни, че ако се съберат гласове за избиране на правителство, след това програмата му може да бъде готова до дни.

„Сериозна отстъпка от страна на ПП е основното им лице Кирил Петков да не бъде премиер. Това показва здрав разум и желание за диалог“. “Това е наистина добър компромис“, заяви той и допълни, че БСП многократно е показвала, че е партията на диалога.

В предаването „Политически НЕкоректно“ Симов допълни, че компромис с ГЕРБ и с ДПС продължава да бъде „най-лошото, което може да бъде направено на българската политическа сцена“.

 

Според Симов на предстоящата среща на “Продължаваме промяната“ с независимите депутати от ИТН ще се явят всички, тъй като те се чувстват съпричастни на тази промяна. „Повечето от тях участват в тези преговори, тъй като не могат да приемат, че след като са правили няколко кампании с идеята да изчегъртат ГЕРБ и ДПС, в един момент се оказват в техния лагер. Компромис с ГЕРБ и ДПС продължава да бъде най-лошото, което може да бъде направено“, категоричен е той. По думите му третият мандат е твърде хипотетичен, затова трябва да се положат усилия да бъде съставен кабинет с първия.

„Много стават играчите на левия терен, само че повечето от тях не са показали никакво качество, затова нямам притеснение от тях“, заяви Симов и продължи: „Появили са се конкуренции на БСП, много хора са се събудили и са започнали да се изживяват като леви и да се опитват да дърпат от левия електорат. Да заповядат и да покажат какво са направили в последните години за българския народ. В тежка ситуация, в уникално трудна коалиция, ние предложихме наистина невиждан социален пакет. Така че Мая Манолова, Стефан Янев, Костадин Костадинов да заповядат, да видят колко трудна е тази битка за тях“, призова депутатът от левицата.

Според него, ако не се реализира правителство с първия мандат, вероятността това да се случи с третия е много малка.

Във връзка с изказване на началника на кабинета в оставка Лена Бориславова, че политолози, политици, общественици са говорители на Русия в България, за което получават възнаграждение от по 4000 лева на месец, Александър Симов е категоричен, че трябва да се представят имена и доказателства, защото „иначе се интригантства на българския политически терен, а без имена това е политическа пиратка“.

По повод изгонването на руски дипломати той смята, че това е криза, която от някои се гледа по поетичен начин:

„Само че тази криза има конкретни икономически измерения, опасни за България. Когато разсъждаваш за подобна криза през поетични словосъчетания, пропускаш да видиш заплахите… По-добре е в тази ситуация някой да дава конкретни решения и да се опитва да ги поставя на масата. Голямата разлика в политическия живот е, че едни обичат да хвърлят пиратки, а другите да дават решения. Това е разликата между дилетанта и истинския държавник „.

 

Симов изрази своето притеснение от поведението на президента.

 

„Факт е, че напоследък се натрупаха много изяви на хора от президентската институция, които са директно насочени към БСП. Не е нормално главният секретар на президента да вади изречения от документ, директно насочени към Корнелия Нинова, при положение, че това не доказва абсолютно нищо за неговите твърдения. Както и това, че няма как президентът да не е знаел за предстоящата криза с руските дипломати, а се опита да се държи така, все едно тя не го засяга. Именно там, където е взето това решение, президентската институция има двама представители“, припомни социалистът и уточни, че това са знаци, че президентската институция е страна в този конфликт.

„Има напрежение между БСП и президента, защото смятам, че не беше редно президентската институция да участва по никакъв начин в битките на политическия терен. А те взеха страна, факт е, че не са безпристрастни. Хората на протеста преди 2 години подкрепиха президента именно заради вдигнатия му юмрук срещу ГЕРБ и ДПС и сега не трябва да ги разглеждаме като някаква алтернатива за управление“, категоричен е Симов.

По думите му много хора оценяват факта, че 4 различни партии произведоха управление, което има резултати, с които да се похвали. „Факт е, че в БСП има напрежение по тази тема, но надделяват гласовете, които казват, че трябва да продължим да участваме, тъй като има важни задачи пред България“, заключи социалистът.

Той не отрече, че и в БСП има напрежение, а има и социалисти, които трудно издържат взаимодействието с ДБ и с ПП, но „коефициентът на полезно действие в това управление е по-голям от вредите“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *