Денков обяви: Подавам оставка, но първо ще разпределим постовете!

България отблизо

Всеки един може да бъде критикуван, включително и аз, но е факт, че кабинетът се справи с огромна част от задачите си. Дори да сменяме министър, ще му благодаря за направеното. Има смисъл от смяна, само ако знаем, че ще дойде човек, който притежава желанието и качествата да се справи, а не като самоцел – да бъде истинска алтернатива.

На 6 март най-късно кабинетът трябва да е подал оставка, за да може максимално бързо да встъпи в длъжност новият – на Мария Габриел. Това заяви пред Нова телевизия премиерът акад. Николай Денков от швейцарския курорт Давос, където участва в Световния икономически форум.

 

По думите му изпълнението на управленската програма е най-важно. „Критиките към даден министър не водят непременно до неговата смяна. Опитът на министрите е плюс, добре е всеки да довърши своите дейности.

Никога не съм искал оставката на вътрешния министър, не защото нямам критики, а защото знам, че не е лесно да се намери човек, който да отговаря на всички очаквания, от всички страни. Съставът на Министерски съвет трябва да работи заедно, а всеки отделен министър има своята тежест. Доволен съм от екипа, който имахме“, заяви той.

Денков разкри, че за него първоначалната реакция след случая в Стара Загора не е била адекватна, затова отново е говорил с Калин Стоянов.

„Има период на натрупване и узряване във всеки един министър и затова трябва когато видим, че има напредък, да подкрепим усилията му. Критики има и към военния министър, но това не значи да се иска неговата смяна“, посочи министър-председателят.

Според него регулаторите трябва да бъдат попълнени с хора с нужната експертиза и биография. „Няма да има квоти и сме се разбрали за това с ГЕРБ и ДПС. Не са обсъждани конкретни имена. Разговаряхме как да бъдат включени НПО и браншови организации, които да оценят качествата на кандидатите“, подчерта Денков.

Той коментира и форума в Давос. „Срещата с Google беше насочена към търсене на партньорство. DeepMind работи с българския институт INSAIT, водещ в сферата на изкуствения интелект. Обсъждахме възможностите за развитие на това сътрудничество за бизнеса за хората у нас.

Разговаряхме как да навлезе изкуствения интелект все повече в образованието, както и как да се подпомогне правителството във връзка със социалните услуги за хората“, разкри премиерът.

Според него огромен проблем е използването на външните опасности, за да се разединят обществата и хората да се настроят един срещу друг.

„Давос е един от форумите, който дава възможност да разгледаме тези опасности и да се обединим срещу тях. В този контекст Украйна има своите предложения за търсене на траен мир. Трябва да стигнем до решение, за да не възникват нови подобни заплахи“, категоричен е академикът.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *