Десислава Атанасова плаши със страшен антирекорд за цената на тока тази вечер!

България отблизо

„Знаете, че в последните месеци цената за бизнеса расте главоломно и днес вечерта ще има абсолютен рекорд – очаква се 816 лв. за мегават час. Това неминуемо ще се отрази на цената на хляба и другите стоки и услуги.

Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова в ефира на btv.

Решението за 110 лв на месец на бизнеса беше за 2 месеца. Декември бизнесът не получава такива пари, а онези още не са изплатени. Бизнесът помоли НС, когато коментира мерките за цените на битовите потребители, да обърне внимание и на бизнеса. Около 250 млн. се очаква да изкарат производителите на електроенергия“, каза тя.

„Държава е задължена да изкупува електроенергията. Ако цената е била 120 лв., а днес 500 лв. държавата трябва да покрие разликата. Предложихме това да не се случва, за да успее държавата чрез министъра на финансите да се направят разчети, с които да се компенсира до 75% бизнесът“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Точно затова предложихме проект на решение, който да предотврати по най-добрият начин непрестанното повишаване цената на тока и парното. Правителството още няма никаква представа какво решение да вземе. Проблемите са два – единият е, че трябват спешни мерки, защото ако не взехме мерки цената на тока щеше да се увеличи между 10-15%, на второ място няма време да се вземе друго решение. НС и МС не могат да се месят в работата на регулаторния орган“, каза тя.

Атанасова припомни, че притеснението за другите парламентарни групи е било, че мораториумът няма срок.

„Нямаше предложение да се действа със задна дата. Идеята беше цените да са тези, които бяха на първи януари 2021 година, защото бяха много по-ниски цени. Днес обаче какво се случи – на практика, те препотвърдиха решението си от вчерашното гласуване, въпреки че имаше известен ремонт на мораториума на мораториума, колкото и да е смешно. Цените няма да са на нива първи януари, а на нива цени от днес, които са много по-високи“, обясни Атанасова.

Но предвидливо не каза кой е виновен за космическото увеличение на цените на ток, вода и парно. Тя и думичка не спомена, че точно преди ГЕРБ да падне от власт, правителството на Борисов създаде тази „енергийна борса“, заради която сега цените на тока скачат до небесата.

С други думи тя влезе в ролята на оня човек от известния виц, който откраднал парите и на всичко отгоре крещял с пълен глас „дръжте крадеца“, сочейки някъде по-далеч от себе си.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *