Десислава Танева: 300 лева за убито прасе са достатъчни, грижим се за пострадалите стопани!

България отблизо

Мерките за биосигурност не са тежки за стопанствата, а 300 лева финансово стимулиране ще са достатъчни за личния двор.

Това заяви пред БНТ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по отношение овладяването на кризата с африканската чума по свинете.

По думите й основната цел е след като се спре разпространението на заразата, последващата репопулация да бъде направена с регистрация и мерки за биосигурност.

Тя апелира кметовете на населени места да участват в щабовете за прилагане на мерките. Танева добави, че ще има два допълнителни одита от ЕС за тяхното прилагане.

Относно журналистическото разследване на Генка Шикерова за злоупотреби в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Танева обясни, че от Министерството ще изчакат проверката на прокуратурата да приключи и ще се съобразят изцяло с резултата от нея. Припомняме, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров назначи незабавна проверка в Агенцията за сключени неизгодни договори.

Танева уточни, че безспорно ще има кадрови и организационни промени, но те не могат да бъдат направени в пика на заразата, когато има голяма необходимост от хора на терен.

Министърът е убедена, че Агенцията по храните не криела информация от обществото.

Oсмо денонощие продължава блокадата при сливенското село Крушаре

Безсрочен остава протестът в ямболското село Безмер

Заради заразата бяха умъртвени 80 хиляди прасета само в Русенско.

 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че чака да мине кризата с чумата, за да се предприемат нови мерки. Какви – никой не знае. И защо след, а не веднага, пак никой не знае.

Във вторник, 6 август, стана ясно, че ЕС ни дава близо 14 милиона лева за борба със заразата. Но те няма да отидат при стопаните.

 

Мая Манолова пък заяви, че властта се опитва да прехвърли безхаберието си на хората.

 

На среща с кметовете от област Пазарджик премиерът Бойко Борисов обеща свиневъдите да бъдат обезщетени с по 300 лева на двор, на което пък Корнелия Нинова заяви, че с тези 300 лева Борисов се подиграва с мъката и труда на хората.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *